algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
13°

El món necessita ajuda

El món té un excés de cotxes que funcionen amb gasolina o gasoil, per això l’aire està molt contaminat.

dBalears/Arxiu

El següent article l'han elaborat els alumnes del 'Taller de català', organitzat per l'IEB, de l'Institut de Son Rullan.

L'article l'han fet deu alumnes, en el marc d'una activitat que combina l'aprenentatge i l'ús de la llengua catalana i l'educació en valors, concretament, dins d'una activitat de sensibilització mediambiental.

Últimament el món s’enfronta a greus problemes provocats pel canvi climàtic. Per aquest motiu, els alumnes del Taller de català organitzat per l’IEB hem decidit publicar aquest article, amb l’objectiu de fomentar accions globals i canvis d’actitud en les persones que serveixin per a salvar el nostre planeta.

Per començar, el món té un excés de cotxes que funcionen amb gasolina o gasoil, per això l’aire està molt contaminat. Com a solució, cada persona podria utilitzar mitjans de transport més nets i sostenibles, com ara bicicletes o cotxes elèctrics. També creiem que és necessari fer debats als mitjans de comunicació (la televisió, la ràdio, Internet, etcètera) i parlar sobre la importància d’utilitzar aquest tipus de vehicles.

A continuació, hem d’evitar contaminar els mars i els rius, és molt important no llançar-hi plàstics ni altres fems, que embruten i maten els animals. I cal tancar bé l’aixeta, o obrir-la només quan sigui necessari, per tal d’estalviar l’aigua.

Tampoc no s’han de llançar les deixalles al carrer. D’una banda, pensam que s’han de guardar els fems si el contenidor no és a prop, i esperar a trobar-ne un per a llançar-los a dins. I de l’altra, opinam que, en lloc de tirar cigarretes al terra o a la platja, les hem de llançar a les papereres.

A més, cal apagar els llums si no els necessitam o abans de sortir de casa. I podem aprofitar la llum natural, solar, per a no utilitzar-ne tanta d’artificial. També cal evitar que es cremin els boscos i talar menys arbres (i, quan es talin, reforestar el bosc plantant-ne de nous). Per això, una solució és controlar-los i vigilar-los, i regular-hi l’entrada en temporades de molta calor, amb l’objectiu de prevenir incendis forestals provocats per barbacoes, cigarretes, etcètera.

Finalment, és imprescindible reciclar, als respectius contenidors, tant la matèria de rebuig com els plàstics, el vidre i el paper i cartró.

En resum, creiem que encara som a temps de salvar la Terra. Només hem d’evitar, entre tots, que el problema es faci més gran i la gent continuï cometent errors en el futur. Això també ens ajudarà a millorar la nostra qualitat de vida.

Som-hi!

Alumnes del Taller de català (IEB, juliol 2019)

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Sergi, fa dervers d'un any

Necessitam la implantació de mesures dràstiques i urgents. El polítics que han de tenir por de les conseqüències d'aquest pas.

Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris