algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
13°

Cartes dels lectors

Facin alguna cosa, senyors del Govern
No té nom el que està passant amb les associacions de discapacitats de les Balears. Si anaven cobrant des de les institucions fins al mes de maig, què ha passat des de llavors perquè no ho hagin pogut tornar a fer. Jo us ho diré: un canvi de Govern amb un PP que no fa altra cosa que plorar per l'herència que ha rebut i anunciar destralades per arreglar la situació. Idò sí que anam bé! No és per això, que els votaren, sinó per fer funcionar les coses, per pagar els proveïdors, mantenir els serveis bàsics i no deixar tirada la gent, com ara els discapacitats. Per què amb el Pacte aquestes coses no passaven?
JOAN ANTONI MAS. Palma.

El jubilats, pels drets lingüístics dels ciutadans de les Balears
El Govern balear, amb el darrer acord de fer innecessari el coneixement del mallorquí, el menorquí, l'eivissenc i el formenterer (el català) per fer feina a la funció pública a les Illes Balears, s'acaba de fer còmplice del delicte d'etnocidi (genocidi lingüístic) que fa quasi 300 anys va decretar en Felip V contra els autòctons d'aquestes illes. S'ha demostrat que és una mentida l'excusa de mal pagador que posen de dir que el "balear" és una llengua diferent del català, contra l'opinió de la Reial Acadèmia Espanyola de la Llengua, de tota la comunitat científica en matèria lingüística i de totes les universitats del món.

S'ha demostrat que és una mentida, perquè, quan volen llevar el requisit de coneixement del català, no hi volen posar el de coneixement del balear, i és així perquè volen eliminar la nostra llengua. Perquè, com és possible que sent obligatori el coneixement d'una llengua de la força del castellà i innecessari el coneixement del mallorquí, el menorquí, l'eivissenc i el formenterer, i amb la pressió dels mitjans de comunicació i de la mobilitat poblacional, pugui perviure la llengua pròpia dels autòctons? Ells ho saben i per això ho fan.

Des de Jubilats per Mallorca afirmam que:
1.- El fet que hi hagi qualsevol llengua que a les Illes Balears tingui un estatus de reconeixement i d'oficialitat superior al de la llengua pròpia dels autòctons és una injustícia, una acció colonialista i un atemptat contra els nostres drets lingüístics (d'acord amb la Declaració Universal dels Drets Lingüístics que en el seu dia fou aprovada tant pel Parlament balear i pel Parlament espanyol).
2.- La democràcia no és la dictadura de la majoria i ningú, al·legant majories parlamentàries més o manco conjunturals, no té el dret d'atemptar contra els drets fonamentals del nostre poble.
3.- Aquesta decisió del Govern balear, a més de ser una injustícia colonialista manifesta, va en contra dels interessos laborals dels qui han estudiat aquí i dels d'aquells qui, vénguin d'on vénguin, estimen aquestes illes i tot allò que els és propi, i a favor dels interessos dels qui vulguin venir aquí a fer de funcionaris "turistes" i dels d'aquells que, siguin o no siguin d'aquí, odien les característiques que ens identifiquen com a poble o les tenen per no-res.
4.- Si el PP no obliga el Govern que el representa a rectificar aquesta decisió, demostrarà ser un partit colonialista i antibalear.
5.- No renegarem dels nostres drets lingüístics i els exercirem més enllà de les decisions tiràniques dels polítics de torn.
JUNTA DIRECTIVA DE L'ASSOCIACIÓ JUBILATS PER MALLORCA. Palma.

Cabres gestores de la forest
Si el que el Sr. José Ramón Bauzá anomena "gestió forestal" es basa en un pla de desforestació provocat per guardes de cabres, llavors cal entendre que no són tècnics en gestió forestal qui l'assessoren. Els plantejaments en gestió forestal del Sr. Gabriel Company, conseller de Medi Ambient i altres coses importants, ens situen deu mil anys enrere en l'evolució de la relació home-natura. Molt conservador, sí. Si, com va manifestar, una guarda d'ovelles fa més feina que una brigada forestal, llavors ja està tot dit. O no, potser encara les pensen pitjor.
Ara bé, la greu irresponsabilitat en què se situarien ambdós, més el silenci còmplice dels qui cobren per gestionar el que és del medi, s'ha de denunciar.

Una modificació substancial de la coberta vegetal provocada per ramats de cabres o altres herbívors requerirà, en tot cas, una autorització basada en un informe tècnic favorable, favorable a les espècies de flora i a la fauna salvatges. Que, en tota lògica en la matèria, ha de ser contrari. Una altra cosa s'ha de considerar imputable de denúncia pública a la normativa i fins i tot judicial i davant totes les institucions i els organismes competents en la matèria, també els europeus.

L'opinió pública, tan capficada en els seus importants problemes econòmics, faria bé d'avaluar el seu grau de responsabilitat, pel que fa als efectes, que sobre temes vitals, el medi natural, inclòs el climàtic, implica la seva decisió de votar aquest personal i en conseqüència atorgar aquest grau de poder de decisió a aquests inoperants i ineptes en matèries de gestió tan importants.
Tan importants que hi són en joc la vida.
JOAN VICENÇ LILLO COLOMAR. Palma.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per KRISPINZUELO, fa mes de 9 anys

Señores de la junta directiva de jubilados de Mallorca: vayanse al parque a dar de comer a las palomas...

Valoració:-6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris