cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
24°

Bústia

Melcior Comes i Saramago

Col·laborador del dBalears:
Què t'has llegit dues vegades això que has escrit al diari?; Saramago era comunista. Saramago era amic d'un dictador comunista. Saramago combregava amb tots els tòpics intel·lectuals de l'esquerra més tronada i criminal, més mesopotàmica i desinformada.

Quants anys tens? Què en saps tu del comunisme, de l'esquerra, del règim cubà, dels aixecaments populars, de la revolució dels clavells? Què t'han contat a casa teva sobre la guerra civil o la caiguda del mur de Berlín? Què en saps, de Mesopotàmia? Què potser t'has begut l'enteniment?

Com goses titllar d'intel·lectuals de l'esquerra més tronada i criminal individus de la categoria de Vázquez Montalbán, Garcia Márquez, Pablo Neruda, Pablo Picasso, el professor Aranguren i tants d'altres escriptors, artistes o polítics que feren del seu compromís una raó de ser, una lluita constant i silenciosa? Què saps tu d'ideòlegs i d'ideologies, d'ètica i de moral, si la teva única pretensió a la vida no és fer literatura sinó aconseguir una bona butaca des de la qual observar com una ona gegant s'emporta allò que ja no val conservar, com ara la memòria i el compromís, mentre et menges una hamburguesa amb doble de quètxup i et beus una Coca-Cola? Què saps tu que és un intel·lectual?

T'ho dic perquè recentment s'ha publicat una llista dels vint intel·lectuals amb més influència al món i hi surt Al Gore, ja em diràs tu. O potser ho ets, un algorià? Segur que sí. Per cert, tu no hi sorties, i tampoc no hi eren ni Maria de la Pau Janer ni Sebastià Alzamora, que per l'edat que tens deuen ser els teus referents més immediats.
Tanmateix, la culpa no és tota teva. En part la té aquesta puta merda de món on vivim i que tant va combatre Saramago (i segurament l'educació tan elitista que tu vas rebre).

Perquè has de saber que Saramago, al qual no has llegit mai, em jugo un mes de paga, criticà públicament el rumb que estaven agafant les coses a Cuba, per la frustració que podia causar dins el mateix poble cubà, amb la mateixa energia amb la qual ens va avisar de l'arribada d'un nou messies, Berlusconi, (et sona?) i es va oposar a l'ocupació dels territoris palestins per les tropes israelites. Però mentre Berlusconi i el primer ministre jueu tenen cabuda i són respectats a les institucions internacionals, les mateixes que miren cap una altra banda quan no compleixen els acords signats, com ara Berlusconi quan decidí fer costat a la guerra a l'Iraq o Israel que no fa cas de cap de les resolucions aprovades per l'ONU, països com Cuba troben totes les portes tancades i les solucions als seus problemes eternament aplaçats.

I això també ho denuncià Saramago. Saramago denunciava la misèria en tots els sentits. La hipocresia. La Supèrbia. Era un comunista compromès i una bona persona a qui el premi Nobel li importava una merda. De ben segur que no pensa igual algú que, com tu, encara no l'ha obtingut, Vargas Llosa.

Abans d'estendre'm més d'allò que toca, voldria dirigir-me ara als que dirigeixen d'aquesta secció i aquest diari. Tots sabem que és gràcies als doblers que hi posa el flamant Medalla d'Or de la Comunitat Pere Serra (a propòsit de l'ètica i la moral) que aquest diari encara es manté obert. Però també hi ha els lectors, la majoria fidels. I molts d'aquests lectors, avui mateix, davant la mort de tan il·lustre personatge, compromès i humil, serè i sensat, s'estan demanat a veure si no haguéssiu pogut trescar una mica i encomanar a un altre i no pas a Melcior Comes un escrit com aquest. No es tracta de posar en qüestió la llibertat d'expressió. En Comes no sap què és això.

Es tracta que aquest escriptoret no té la categoria suficient per escriure ni que haguessin estat dues ratlles sobre el savi portuguès, i manco si havia d'aprofitar l'avinentesa per insultar-lo tot sabent que ja no podria defensar-se.
Jo l'he volgut defensar aquí i ara, i també a tots el comunistes que van morir perquè Melcior Comes pogués tenir un diari en català on expressar-se lliurament.

MIQUEL VICENS ESCANDELL. ESPORLES

Primeres comunions a Sant Josep Obrer

Diumenge dia 20 vaig assistir a la missa de celebració de les Primeres Comunions a la parròquia de Sant Josep Obrer. Durant tota la cerimònia, l'església va ser un autèntic galliner. El capellà oficiant va demanar en repetides ocasions silenci, però això va ser impossible fins i tot en el moment de la comunió. L'espectacle va ser sincerament vergonyós. Ja que preparen els nins i nines per rebre la Comunió, pens que podrien preparar els adults per comportar-se de forma simplement educada.

Vaig quedar avergonyit de ser part d'aquesta "festa".

C. P.
PALMA

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Ni Mussol, ni Mussol i ni ..., fa mes de 10 anys
Veig que la terra encara ens dona molt bons moneiatos... Celebrem-ho. Aquesta és la Mallorca eterna.
Valoració:2menosmas
Per Joan de Balàfia, fa mes de 10 anys
Sí, és bastant reaccionari en Comes però així i tot en diu de tant en tant alguna d'assenyada com a s'article "La igualtat, tan perillosa" de dijous passat. Quan veig que en diu una que no m'agrada, si tenc es arguments clars, els expòs
Valoració:1menosmas
Per Cravate, fa mes de 10 anys
Molt bona aquesta, Melcior Comes i Corbata. Ara li diré així. M'agrada!
Valoració:5menosmas
Per Ripoll (Girona), fa mes de 10 anys
Considero molt greu que a un diari com aquest es consenti un col·laborador que desqualifica persones pel seu pensament. Això que fa aquest Melcior Comas i corbata és, senzillament, nazisme!
Valoració:8menosmas
Per Antisionista, fa mes de 10 anys
Papitu, en Comes és un intransigent il·luminat que es desfoga en els seus articles volent desqualificar els no que pensen com ell i, de rebot, desqualificant els que pensen com ell.
Valoració:6menosmas
Per Papitu, fa mes de 10 anys
Els articles d'en Comes estan molt bé, encara que es pugui equivocar com tothom, és un revulsiu que fa que altres donin també la seva opinió sobre el tema i cresquem en coneixements i intel·lectualment, i al mateix temps els intransigents i il·luminats de sempre es puguin desfogar descalificant-lo, això és una terapia de grup que relaxa molt.
Valoració:-11menosmas
Per Antifeixista, fa mes de 10 anys
Comes és el paradigme del mallorquinet reaccionari. Està fet a imatge i semblança de Llorenç Villalonga o Carme Riera. El mal és que són els més llegits perquè els llegeixen els catalans i els espanyols. No hi ha més solució que ser selectius. Li feis massa cas.
Fa molts d'anys Antonio Pizà, quan era un jove periodista "rompedor", va escriure "El premio Nobel de literatura es un cerdo". Es referia a Pablo Neruda i l'acusà de "comunista" i d'haver estat amic d'un "dictador com Allende".
En el Diari de Balears Comas no només és un antídot a la lectura, sinó que vacuna de col·laborar molta de gent sana.
Valoració:7menosmas
Per Saramago dixit, fa mes de 10 anys
"Yo no escribo para agradar, escribo para desasosegar a mis lectores",
sentenció Saramago para explicar su predilección por los temas polémicos
Valoració:7menosmas
Per Agustí Ferrà, fa mes de 10 anys
Miquel Vicens Escandell, no sé com encara llegeixes en Pomes. Però bé, si el llegeixes no escriguis cartes al director. Amb la seva pobresa intel·lectual en Comes aprofitarà per escriure un o dos articles contestant-te des de la seva privilegiada talaia.
Per vanitat o per curiositat, tots els columnistes es miren l'edició digital per veure quantes entrades té el seu article i els comentaris que li fan. En Comes ja fa temps que ha baixat el nombre de lectors i ja et fixaràs que sempre posa títols que inciten els seus "adversaris" polítics a picar l'esquer, entrar a llegir-lo i a fer comentaris emprenyats. Perquè això és el que cerca en Comes i és l'únic que pot oferir. Lectors de la seva corda no crec que en tengui molts, a part de na Xesca (o és el seu alter ego?), per tant se li ha de reconèixer que sap triar els temes i el seu estil per provocar més que per exposar unes idees.
Valoració:9menosmas
Per Xisco Mas, fa mes de 10 anys
En Melcior Comes, dins el Grup Serra, és com en Manera i na Salom, per alguna estranya raó tenen cera del corpus.
Valoració:11menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris