algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín:

Cartes dels lectors

És possible contextualitzar el feixisme? La Feixina
El cinisme i la hipocresia dels membres d'ARCA són un insult a les víctimes del feixisme a Mallorca i a tot l'Estat espanyol. Comparar el camp de concentració d'Auschwitz amb el monument al Baleares és una manipulació descarada i inhumana de la història de la Soha. Els camps de concentració foren el lloc d'assassinat de milers d'éssers humans innocents, assassinats pel feixisme Alemany, amb la col·laboració dels altres feixismes europeus, com l'espanyol (no oblidem que milers de ciutadans espanyols foren assassinats als camps de treball de Mauthaussen i Ravensbruck, perquè el govern dictatorial feixista espanyol els va desposseir de la nacionalitat espanyola i els entregà als nazis).

El monument al Baleares exalta, de manera intencionada des que es projectà el 1939, el feixisme còmplice dels crims nazis. El monument no és el símbol de l'extermini d'un grup social: és el d'exaltació dels assassins. És un insult a tots els demòcrates que un col·lectiu que apel·la a la democràcia per crear un comissió d'experts per "contextualitzar" el monument (en cap cas el manifest no parla de l'eliminació, fet molt curiós d'una comissió el de no discutir totes les opcions) estigui tan obsessionat en el manteniment d'un símbol d'exaltació del feixisme espanyol, aliat dels nazis.

Cal recordar al Sr. directiu d'ARCA que a bord del Baleares lluitava un mariner de la Krïegsmarine anomenat Jürgen Jensen, membre de la Legion Kondor de l'Alemanya Nazi, que donava assistència tècnica als mariners i als oficials feixistes. Utilitzar el sofriment dels assassinats als camps de la mort nazis com a excusa per mantenir un símbol que exalta una tripulació, formada en part pels col·laboradors dels que assassinaven a Auschwitz, és senzillament repugnant, inhumà i antidemocràtic.

Intentar contextualitzar el monument és una equivocació perquè, a part d'eliminar el sentit del monument en si (el monument tan sols s'entén amb tots els elements arquitectònics. Per què ARCA no demana que reposin l'estatua del mariner? Tan sols així el conjunt tendria sentit?), pot donar a entendre que el franquisme no fou tan dolent, que el feixisme espanyol es pot contextualitzar, que es poden extreure fins i tot algunes lliçons positives del règim que assassinà a 200.000 persones i en va represaliar milers més. I Cort, què diu el democràtic ajuntament de Palma de tot aquest tema? Resta de manera ignominiosa en silenci i deixa que els col·lectius facin càbales sobre la seva decisió. El silenci de la vergonya. Mentrestant, el monument continua on sempre, honorant el feixisme, i ja en són 64 anys.
Marçal Isern Ramis. Vocal de Memòria de Mallorca.

Baròmetres a l'escola
Encertat suggeriment (enhorabona Sra. o Srta. Dolores) penjar baròmetres a l'aula en lloc de creus, paròdia de la gent d'ara (intel·ligent) més interessada a passejar que a escoltar sermons. I termòmetres, i murals, i maquetes, i acudits i refranys, i mòbils, i dibuixos dels nins i per què no reflexions de persones coherents. Així hauria de ser l'aula i l'escola, un intercanvi de sabers i cultures. Un aprenentatge de l'alumne i del mestre sense oblidar el respecte a la feina de la resta, el treball ben fet i la disciplina d'estudi. Una cosa no lleva l'altra. Les imposicions solen produir l'efecte contrari. Com exemple, les creus i Caralsols d'abans han portat els baròmetres d'ara.
Bernat Morey Colomar. Sta Eugènia.

La tristesa de Gregorio Manzano
Televisió espanyola a les 2 cadenes, Antena 3, Tele 5, La Sexta, Canal Plus, TV3, Canal 9, IB3, Estudio Estadio, Marca, Sport, As, Mundo Deportivo, Ultima Hora, Diario de Mallorca, dBalears, El Día, la premsa francesa i un llarg etcètera de televisions i rotatius hispans -alguns d'europeus- enalteixen el Reial Mallorca per la gran trajectòria en la Lliga, alhora que valoren la bona feeina de Gregorio Manzano.

Aquí, a l'Illa, l'única preocupació d'alguns és si Gregorio Manzano està trist o eufòric en les rodes de premsa. I és que aquí alguns confonen la serietat i la prudència amb la tristesa i la desmesurada eufòria. A allò que diu Manzano se li diu serietat, prudència, moderació, eufòria continguda i no vendre la pell de l'ós abans de caçar-lo. L'aficionat mallorquinista no nasqué ahir i sap com de capaç, capritxós i cruel pot ser el futbol. Per això, entén les mesurades paraules del míster i la presumpta falta d'ànim, que no és tanta, davant dels micròfons.

Sembla ser que alguns, que critiquen a diari la tasca de Manzano, no accepten ara haver-lo d'enaltir. Amb l'equip amb 30 punts en una posició envejable, que ja agradaria a molts, no tenen cap altra sortida que criticar la falta d'aplom del míster davant dels mitjans d'informació. Els costa acceptar la bona tasca de l'entrenador vermell amb un equip fet a contra rellotge i amb una crisi institucional i econòmica d'ultimàtum. I no és el primer pic que Gregorio Manzano fa aquestes proeses, no, no és casualitat d'una temporada. Ja ha mostrat sobradament la solvència i els emoluments justos i merescuts que percep per exagerats que semblin.

Per això, no entenc com certs periodistes, presentadors d'espais esportius, directors d'acadèmies, analistes, representants de jugadors i, en general, gent que coneix el futbol, es rabegin a una persona que, amb Mateu Alemany i l'equip, és el millor aval que té un club gairebé centenari.
Sebastián Aguiló Andrés. Palma.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Marçal Isern, fa mes de 11 anys
A Foc i Fum.
Dus el nom d'una revista "FOCH y FUM" setmanari satíric en Mallorquí, de l'inoblidable "Mascle Ros" que desaparegué per culpa del feixisme i de la guerra civil. El seu director fou repressaliat, però va tenir sort, no fou assassinat a ell el condemnaren a viure i a renegar de tot el que defensava i creia. Per favor no insultis la seva memòria i canvia de nom. Per cert fou el cop d'estat dels que son honorats al monument de Sa Feixina, els que prohibiren "FOCH Y FUM"........

Apa, salutacions d'un ignorant i bona nit.
Marçal
Valoració:4menosmas
Per Marçal Isern, fa mes de 11 anys
Sr.Bohigas,
Estic content de que al manco algú aprengui alguna cosa, llegint algunes de les cartes que han anat publicant. Estic content de que col·labori amb ARCA, tothom és lliure per fer el que vulgui i associar-se amb qui vulgui, cosa que per cert no es podia fer durant el Franquisme, el mateix règim dictatorial que exalta el monòlit del "BALEARES", que va prohibir el dret d'associació i més de tres persones juntes eren ja una "concentració il·legal" i eren dispersats per la Guardia Civil. O es que això també m'ho he inventat sr.Bohigas? Jo no he insultat a ningú. Si vostè o algú d'ARCA pense diferent els tribunals i els jutges poden dir la seva. Jo he dit la veritat, pot ser la meva, però al manco ho he defensat amb arguments ( i no amb una rèplica fàcil com la seva), la meva postura. He anat seguint les seves cartes al director aquí i allà, i el que he pogut veure es que ha anat canviant el seu discurs, segons li anaven fent rèplica dels seus pobres arguments. No s'ho prengui com un insult, però em ratifico amb el que vaig dir amb la meva carta i com sempre hem defensat a Memòria de Mallorca. Una associació que no tan sols no ha canviat de missatge i de principis, si no que a més ha ampliat els seus arguments documentals, històrics i testimonials. A més d'augmentar el llistat de persones i col·lectius que s'han anat afegint al nostre manifest. Cosa que ARCA, no pot dir. És més: els hi hauria de caure la cara de vergonya de presentar adhesions via registre municipal, en un document oficial, de col·lectius que han hagut de fer públic, que ells mai han signat cap manifest per mantenir el monòlit feixista de Sa Feixina. Que vol que li digui.... Desconec els interessos d'ARCA o de Cort per defensar amb tanta passió el monòlit Franquista. Tranquil, que jo no vull canviar el significat de la paraula democràcia, son vostès els que la volen prostituir, contextualitzant el monòlit de Sa Feixina, i de facte, contextualitzant el Franquisme. El mateix règim assassí que prohibia les reunions, els partits polítics i la democràcia? (Si vosté pot defensar el monòlit feixista és no és gràcies al règim que el va erigir, no ho oblidi sr.Bohigas). No s'equivoqui, ni jo ni Memòria de Mallorca som els enemics de ningú, però no ens interessa de participar en els seus jocs perversos, vaja una comissió per posar-nos d'acord amb contextualitzar.....vaja quina comissió més graciosa que no recull totes les opcions possibles. ARCA no cerca consens, per que el consens surt del debat, seriós i amb arguments. A un recent comunicat ARCA deia que els que defensam la necessitat democràtica d'esbucar el monument erem uns “ignorants”....si això no és insultar.....veure per creure. Sr.Bohigas, seguesqui aprenguen't cada dia una mica més, jo ho faig. Per que vist lo vist ....
Tingui una bona nit.
Marçal Isern
PD: no sabia vostè que en Mussolini, el General Franco i Adolf Hitler, eren “socis” de guerra, ni tampoc que Ramón Serrano Suñer es va entrevistar amb el mateix Himmler (cap de la gestapo) i amb el mateix Hitler? No sabia lo de Jürgen Jensen (Gràcies Llorenç Capell'a¡¡¡), membre de la Kriegsmarine, que va fer el mateix jurament de fidelitat al Führer que els SS d'Auschwitz?. Si no ho sabia, aprengui una mica d'història. Però el que és segur és que el Franquisme va fer bé la seva feina.
Valoració:5menosmas
Per Benet Bohigas, fa mes de 11 anys
Collons Marçal!!! Quin “rebote” que t'has agafat perquè els d'ARCA demanaven per dialogar i la possibilitat d'arribar a un acord! Sembla que la gent d'ARCA sigui el dimoni bufarell, estàs equivocat, son molt agradables i respectuosos, i no insulten a ningú con fa vostè. Estic apuntat a 4 associacions i ara el mes passat em vaig apuntar a ARCA, i et puc dir que fan unes visites guiades molt interessants, si l'apuntessis aprendries molt, sobre temes de historia i patrimoni. El que més greu em sap és no tenir temps per col•laborar amb ells, el mateix que em passa amb les altres associacions, la feina no m'ho permet.
Per cert el concepte democràcia és mil•lenari, no m'ho canvií ara vostè, o s'inventi un altra.
I el senyor Toni, si se li pot dir senyor a qui s'amaga dins l'anonimat, diu: “Per ventura ja seria ben hora de que aquestos hipòcrites es llevessin, d'una vegada per totes, la careta de demòcrates”. El primer que s'ha de llevar la careta és vostè i dir les coses sense amagar-se, desqualificar als demés des de l'anonimat és el més vergonyós que pot fer una persona.
El senyor Marçal ni jo tenim cap necessitat d'amagar-nos per expressar les nostres creences i opinions.
Per cert senyor Marçal, ara creu vostè que el monòlit té amb la Gestapo i Auschwitz, cada dia aprenc coses noves, qui ho diria?
Benet Bohigas
Valoració:-4menosmas
Per Fou, fa mes de 11 anys
Enhorabona als d'ARCA per ser valents. Potser aquest monument es fes per exaltar el franquisme, però setanta anys després ja comença a ser hora de veure les coses d'una altra manera. A mi també m'agradaria que es conservàs aquest monument, tan sols com a document per a la història.
Valoració:-5menosmas
Per foc i fum, fa mes de 11 anys
Ay Marçal que ets d'ignorant! Tens un "cacao" en es cap que no t'aclaras i això es per culpa de l'odi irracional que no te deixa veure ses coses amb claredat. Me dóna llàstima se gent com tu que no pot veure la realitat perquè la rancor els ofega. Tanmateix si llegeixes un poc més i estudiasis historia i art segur que t'aclararies ses ideas i llevaries aquest insult que has fet a sa gent d'Arca de cinics i hipòcrites.
Valoració:-17menosmas
Per Toni, fa mes de 11 anys
Totalment d'acord amb Marçal. Sembla que hi ha persones que pretenen fer creure al altres que els ous i les castanyes son el mateix. Una cosa es mantenir els camps de concentració com a mostra del que fou la barbàrie feixista i l'altre, ben diferent per cert, mantenir en peu un monument que la commemora, malgrat alguns interessats vulguin vestir-lo de seda com a la mona de la dita. No entenc que hi haguí persones que es diguin a si mateixos demòcrates i no abominin de les expressions arquitectòniques laudatòries als botxins feixistes de la sagnant guerra civil del 36. Per ventura ja seria ben hora de que aquestos hipòcrites es llevessin, d'una vegada per totes, la careta de demòcrates perquè tanmateix, de tant en quant, la seva boca els traeix i no fan mes que el ridícul mes vergonyós.
Valoració:6menosmas
Per Joan de Balàfia, fa mes de 11 anys
"El monument no és el símbol de l'extermini d'un grup social: és el d'exaltació dels assassins". Efectivament. A Palma, per exemple, per sa zona de sa carretera de Sóller (Alfons el Magnànim, uf!) hi ha es carrer d'Hiroshima, que rememora un fet terrible justament perquè no torni a ser repetit i en memòria des qui en foren víctimes. Però s'"avenida Generalísimo Franco", per exemple, com a nom d'una de ses vies palmesanes, ja és passada a sa història perquè precisament representava un homenatge an es màxim terrorista de sa nostra història contemporània. Per cert, a Santa Eulària encara hi ha es carrer Rodríguez de Valcárcel, tot i que en es seu dia ja llevaren es nom des "generalísimo" an es principal passeig de sa localitat, es de s'Alamera
Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris