lluvia ligera
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
15°

Cartes dels lectors

Kipling i la Feixina
If you can see the truth you have spoken /
twisted by knaves to make a trap for fools...
Si pots veure la veritat que tu exposares /
capgirada per canalles per fer-ne un parany per als beneits...
(If, Rudyard Kipling, Nobel 1907)

El Fòrum Civil de Patrimoni és una agrupació d'entitats coordinada per ARCA, cap d'elles gens sospitosa de ser filofeixista, entre elles els Amics del Museu de Mallorca. El setembre passat va publicar un manifest del qual extrec uns paràgrafs:" ...proposam que el monument de sa Feixina es complementi amb qualque element afegit o placa explicativa que el transformi en un monument a totes les víctimes de la Guerra Civil i la dictadura.

Hem de veure el simbolisme amb una mica de distància ideològica i atribuir i entendre els altres valors patrimonials que tenen, que no sempre són artístics ni de qualitat constructiva; la major part tenen valor com a element històric o de fita urbana formant part del paisatge des de fa desenes d'anys.

A Berlín es conserva un enorme cilindre de formigó declarat monument. Era la prova de càrrega per instal·lar un enorme Arc de Triomf dins el projecte de gran Germània de Hitler.

[i a Nürnberg, afegesc, els aliats es limitaren a dinamitar la creu gammada de dalt de l'estadi nazi, però aquest encara es fa servir]. També es conserva a Àustria la seva casa natal, que ara està dedicada a labors humanitàries i antifeixistes i té una placa davant que recorda qui va néixer allà. Precisament per no oblidar..." Fins aquí la cita del Manifest del Fòrum.

Darrerament, uns coneguts professionals de la mentida i les mitges veritats volen fer creure als fools que el Fòrum els fa costat en la seva exigència de mantenir el monument tal com està, obviant el bessó del nostre missatge: amb una placa explicativa.

Aquesta podria esmentar que "l'heroic creuer" bombardejà els civils que fugien de Màlaga, recordar en què consistí el cop d'estat de 1936, i que fou impulsat i finançat per un conegut contrabandista que per a vergonya nostra té dedicada una avinguda a Palma. Personalment trob que, a més, se n'haurien de retirar el text i l'escut preconstitucional.

Per acabar, una reflexió a tots els qui s'han sentit ferits per aquesta utilització malèvola del manifest del Fòrum: a l'ecosistema sociopolític hi ha knaves, falsaris, com a la sabana també s'hi troben hienes. Nosaltres respectam el seu dret a exposar els seus punts de vista (això ens diferencia d'ells), però ens sap greu veure'ls vomitar certes bajanades que poden induir a error les persones decents i de bona fe, per això és convenient contrastar les informacions abans de creure una paraula del que diuen aquesta gent; no permeteu que us prenguin per fools.

Pere Morey Servera, president dels Amics del Museu de Mallorca i membre de Fòrum de Ciutadania, però faig constar que aquesta carta la difonc a títol personal.
Pere Morey. Palma.

Na Maria Rosa Bueno ens ha deixat
Vull mostrar l'agraïment personal i en nom de la meva dona, M. Rosa, al cel sia, a tots els familiars i amics que durant aquests darrers mesos s'han bolcat en nosaltres per donar-nos suport moral i econòmic, que tant ens feia falta, i també el dia de l'acte de comiat pel fet d'interpretar tan bé la darrera voluntat de na Rosa, que ens va deixar escrit com ho volia: la música del cor de cambra Studium, que tant li agradava, las flors, els escrits i poesies, però sobretot la quantitat de gent que va voler assistir a l'acte que es va celebrar al tanatori del Bon Sossec. Va sortir tot tan brodat, que si ho haguéssim de puntuar seria un deu amb excel·lent. Moltes gràcies a tots i a totes.

També vull fer referència als equips mèdics i al personal sanitari que la varen atendre, durant aquests tres anys d'angoixes i dolences, amb la seva amabilitat i delicadesa en tot moment.

Vull fer una menció especial del personal de l'hospital de dia i de la quarta planta D (Oncologia) de l'hospital de Son Llàtzer, que ens varen donar tot el suport necessari. També vull anomenar les doctores Neus Ferrer i Pilar Mut (oncòlogues); la doctora M. Àngels Farreny (Rehabilitació); el Dr. Enric Ferrer i Carles Serrano (infermer), de l'ESAD; i, com no, la Dra. Magdalena Mulet, metgessa familiar, i el Dr. Pep Carbonero, pels seus consells i la seva disposició en tot moment. Per a tots vosaltres, gràcies, i aquí teniu un amic, per sempre.
Joan Brunet Colom. Palma.

Avaria
Volem denunciar que l' Ajuntament de Marratxí manté des de dia 27 de desembre dos carrers, concretament els carrers Cossi i Caragolera, de la urbanització Sant Marçal a la Cabaneta, completament a les fosques, tot i haver notificat el problema als serveis de manteniment de la xarxa elèctrica, a la batllia i al mateix batlle, el senyor Bauzá.

L'AV de Sant Marçal presentarà la setmana vinent una denúncia contra el senyor Bauzá, que cobra "dedicació exclusiva" per la seva tasca com a batlle de Marratxí, essent a la vegada president del PP balear, cosa que li impedeix d'exercitar aquesta dedicació en exclusivitat.
Natxo Knörr i Borràs. AV de Sant Marçal.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan de Balàfia, fa mes de 11 anys
"A les víctimes de totes les guerres", quina expressió més buida, ha de concretar més, ha de coure per a poder curar.
Valoració:-1menosmas
Per Benet Bohigas, fa mes de 11 anys
Benvolgut Pere Morey, m'agrada la teva carta, és una opinió més des del raonament i la coherència, una postura assenyada. Però aquest fet et converteix en l'objectiu dels insultadors anònims que circulen per internet, incapaços de consultar un diccionari o una enciclopèdia per saber que significa democràcia, un concepte mil•lenari desconegut per a molts. Inventors de la “ximpleriescracia” nou mot que fa referència al concepte: intentar fer creure que la democràcia depèn d'un monument o un edifici que si no s'enderroca és impossible la democràcia, i els que per raons d'història, de patrimoni, culturals o de fisonomia ciutadana adquirida amb el temps el volen respectar son uns impresentables, uns demagogs i uns intolerables feixistes. Cert és que ningú veu la biga al seu ull.
Aquest monument tendria que adaptar-se a la llei de memòria històrica, es a dir llevar-li els símbols franquistes, com s'ha fet a Felanitx al que era el monument als caiguts, llevant totes les inscripcions i posant una de nova que diu:”A les víctimes de totes les guerres” hi ha qualcú que pugui estar en contra de respectar les víctimes d'una guerra? Per cert, l'autor d'aquest monument és el pare d'un conegut polític republicà.
L'anonimat tendria que servir per denunciar situacions o actuacions compromeses de la societat, mai per desqualificar o insultar als que no pensen com tu, em sembla poc elegant i vergonyós.
La gent no vol destrucció, vol conservació, així ho varen posar de relleu les manifestacions del dia 24 d'octubre: a Palma amb l'eslògan “demolició ja del monument de la Feixina” varen aconseguir aplegar unes cinquanta persones en un municipi que té quasi 400 mil habitants; en canvi a la manifestació per la conservació de les casetes dels Capellans a Muro en varen reunir 400 persones i a la Pobla per conservar i no destruir la cultura del foc en les nostres festes en varen reunir 2.500 persones, el poble té tan sols 12 mil habitants. Està clar que la gent vol conservar la historia i la seva cultura
50 persones volen esser la representació de la voluntat i pensament dels quasi un milió de mallorquins i dir el que s'ha de fer?
Acab de llegir el teu darrer llibre “Mai no moriràs, Gilgamesh”, on el protagonista és un vell republicà, és una bella i bona historia que es nodreix de la més antiga de les histories escrites, enhorabona. Benet Bohigas
Valoració:-2menosmas
Per Guillem Bassa, fa mes de 11 anys
Sr.Morey Servera.
Els seus comentaris deixen molts de dubtes a l'aire. Qui son els falsaris, els amics de la manipulació, qui son les hienes?. A més no entenc per que ha modificat sensiblement la seva carta, (publicada abans al Diario de Mallorca), on fa referència a l'article que es va publicar al mateix diari, on es comentava l'episodi de l'estadi de Nüremberg. Li he de dir que l'estadi no s'utilitza avui en dia, per que senzillament fou dinamitat al llarg dels anys. Tan sols queda la grada des d'on Hitler presenciava les fastuoses desfilades del partit. Abans de dir segons que, millor es documenti una mica.
Per que ha modificat la seva carta? No era prou bona, tal i com estava redactada? És aquesta l'estratègia del Fòrum i d'ARCA? Anar canviant el seu discurs, segons bufa el vent? Com deien els germans Marx, aquests son els meus principis si no li agraden en tinc uns altres. Les persones i col·lectius que donen suport a l'eliminació de la simbologia feixista, no ha variat el seu missatge ni el seu discurs, tan sols l'han augmentat amb més proves documentals, testimonials i històriques. No sirà que s'estan acabant les excuses per defensar lo indefensable? Senzillament, la seva carta defensa la contextualització del feixisme. Creu que les persones decents i de be, a les que pressuposam demòcrates estiran per la feina de contextualitzar el feixisme assassí i les seves gestes “heroiques”. Assassinar innocents, sirà moltes coses, manco humà i digne de persones decents i de bé. Sr.Morey, creu que es pot contextualitzar el Franquisme i els 200.000 assassinats “legals” de la dictadura?
Costa de creure que qui escriu i pensa en català, l'idioma pel que foren assassinats i represaliats milers de Mallorquins, pugui defensar el règim que assassinà a Emili Darder., entres molts altres ciutadans compromesos amb la República i la democràcia.
Atentament
Guillem Bassa.
Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris