nubes dispersas
  • Màx: 14°
  • Mín: 10°
12°

Cartes dels lectors

Carta oberta al Sr. Ramon Socias, delegat del Govern
Un cop més, un mallorquí ha tingut conflictes amb la Guàrdia Civil pel fet de parlar en llengua catalana. En qüestió de cinc anys ja és la cinquena vegada que s'han denunciat fets com aquest i val la pena remarcar que el grau de violència s'ha anat intensificant fins al punt d'arribar a l'agressió física d'un ciutadà per part de qui ens ha de protegir de lladres i de maltractadors. Algú em pot explicar per què la nostra parla ha de provocar aquests atacs tan incontrolats i colèrics?

Són reaccions que neixen d'un ressentiment tocat per una càrrega ideològica saturada de xenofòbia i d'odi cap a la nostra cultura? O simplement són emocions usuals en éssers primaris assilvestrats i potser ajudats per l'esperit del vi? Si no fos pel dramatisme dels fets, tocaria parlar de teatre còmic pel que fa al "cabo que se le fué la mano". Supòs que a hores d'ara algú ja haurà denunciat la feta, que s'aportaran proves objectives i contundents dels fets i que es farà justícia. El "cabo que se le fué la mano" tingué cura de tancar la porta abans de pegar la primera "clatellada" per tal que ningú no pogués veure res... És a dir, a les fosques, com es feien els grans pecats mortals en temps passats. Per tant, com també tracta el mateix codi penal, aquí hi ha l'agreujant de nocturnitat i traïdoria. Hi ha hagut altres incidents, però la gent no n'ha tramitat cap denúncia perquè no confia gaire en el valor del seu propi testimoni i no té el pes de l'agressor, que en aquests casos actua com a representant de l'autoritat. El jutge haurà de sobreseure el cas per manca de proves objectives.

Pens que a vós, com a delegat del Govern, és a qui toca posar remei a aquests fets repugnants d'abús de poder. Per això, com a ciutadà d'aquestes terres, vos deman que hi faceu alguna cosa, que ho arregleu i que no vos n'aneu si no ho heu deixat solucionat definitivament i amb la llei, naturalment. A favor de la nostra convivència i per evitar que es puguin repetir situacions com aquesta, gos demanar-vos que els agressors no continuïn treballant en el nostre territori. Per les mateixes raons, vos sol·licitaria també que es prenguin mesures per assegurar que els que vénen als territoris de parla catalana es puguin expressar oralment i per escrit en català. Per la realització de les seves funcions és essencial que coneguin el país en el qual treballen i semblaria del tot raonable que, abans de trepitjar els nostres carrers, hagin estat formats sobre la nostra identitat cultural. Així mateix, és del tot imprescindible inculcar-los els principis bàsics de la convivència, que haurien de guiar el seu comportament: no abusar del poder que atorga l'uniforme i no manifestar públicament les seves actituds polítiques, entre d'altres.

Tot aquest mal també es podria reduir creant el nostre propi cos de policia, democràtic, amb esperit de servei i identificat amb el seu poble. Crec que aquí trobaríeu gent preparada per fer aquesta tasca i, a més, amb bona disposició per fer-la. M'atreviria a dir que podríeu comptar amb persones preparades i disposades a formar part d'aquest voluntariat. Si jo hi servís, ja m'hi apuntaria i de bon grat. Ho pagaria fer alguna cosa per tal d'evitar futures agressions. La violència genera violència i potser és hora de començar a considerar vies diferents de les que es veu que se segueixen encara pel que fa a la formació cívica i humana dels cossos que tenen com a funció principal la protecció dels ciutadans. Es guanyarien molts punts a favor de la pau i la bona convivència. Es podria confiar en un futur millor per a tothom. Les conseqüències que ha generat la repressió, les tenim ben a la vista en aquest país.
Atentament vos saluda amb tot el respecte.
CLIMENT GARAU I ARBONA. Bunyola.

La torre de Manacor
En l'edició de dia 3 d'agost del 2009 d'aquest diari llegim que, una altra vagada, es parla de restaurar la torre del palau reial de Manacor, l'única romanalla d'aquesta residència règia que ha arribat als nostres dies. Es comenta com una gran novetat el recent descobriment que podria ser que la torre, en una determinada època, es cobrís amb una taulada piramidal sostinguda a la part inferior per quatre jàcenes.
Això i moltes coses més, ja ho vaig dir jo a la revista Perlas y Cuevas núm. 1023 de dia 21 de juliol del 2000, p. 177-184 de les pàgines grogues.
Atentament.
JOSEP SEGURA I SALADO.Manacor.

Esser més justs
Consider que el to crític que emprau des de fa un temps amb l'equip de govern de l'Ajuntament de Palma per les obres i els carrils bici és exagerat. Sembla que pensau que tots els ciutadans anam amb cotxe i això no és veritat. També n'hi ha que pensam que es fa un ús irracional d'aquest vehicle per dins les ciutats i que és necessària la dissuasió i la utilització de les bicicletes, les motocicletes i del transport públic. Vosaltres que sou al passeig Mallorca contau quants automòbils veis amb tres o quatre persones a l'interior i quants en passen que en duguin una o dues com a màxim. A més a més, les obres són necessàries perquè donen feina a una gent que, en cas contrari, seria a l'atur i també perquè arreglen el clavegueram -quanta d'aigua es perd per les velles canonades d'Emaya des de fa lustres!- i dignificaran alguns carrers empobrits pel pas dels anys.
JOAN FRANCESC MAS. Palma.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Dimissió, fa mes de 11 anys
Vaja innocència la de Climent Garau! A quin món vius? No saps que fa 5 anys que li han demanat això i la cosa ha anat sempre pitjor? No és de genollons que es reclamen els drets!
Valoració:19menosmas
Per Antoni Llull Martí, fa mes de 11 anys
Exigir als guàrdia civils que venen destinats a Mallorca però no pensen quedar-se més que el temps indispensable, potser és excessiu demanar-los que aprenguin el català, però al que sí se'ls hauria d'obligar és a seguir un curset, bastaria d'unes poques hores, en el que hom els ensenyàs que els mallorquins o catalans parlam una llengua distinta de la seva i que tenim tot el dret, moral i legal, de parlar-la, i que no ho feim per fastidiar els forasters, sinó exercint un dret natural inalienable, complementat amb unes ordres adients perquè fets com els que comenta el Sr. Garau no tornassin a produir-se i un seriós advertiment d'expedient disciplinari a qui no les complís. El nostre governador hauria d'implicar-s'hi fort per a aconseguir que es faci alguna cosa efectiva per a evitar aqueixs abusos.
Valoració:3menosmas
Per Solidaritat amb n'Iván, agredit per parlar catalÃ, fa mes de 11 anys
I ja som 3.680 persones que:
- ens solidaritzam amb n'Iván
- seguirem parlant en català amb la guàrdia civil sense por
- demanam la dimissió de Ramon Socias

encara no t'has afegit?

http://www.facebook.com/group.php?gid=128161973953
Valoració:7menosmas
Per Don Tú., fa mes de 11 anys
A Boga boga: Aquí la única llengua imposada a TOTHOM es la castellana. I de fa estona ferm!

"Todo español tiene el derecho y el DEBER de conocer el castellano", diu la Constitució. Molts se pensen que això vol dir que també tenim l'obligació de parlar-lo.
Trapenses i Cartoixos inclosos !

I van errats, només entendrer-lo, oral i escrit, i res més.
Que quedi clar!
Valoració:15menosmas
Per boga boga, fa mes de 11 anys
Eso opinará usted Francesc, otros pensamos que ha pasado de ser una cosa popular y normal, a convertirse en punta de lanza.
Valoració:-16menosmas
Per Francesc, fa mes de 11 anys
L'únic nacionalisme que ha empìtjorat les coses a l'estat espanyol és el nacionalisme espanyol, I d'això ja fa uns quants segles. No ens prenguis per beneits, bogaboga...
Valoració:17menosmas
Per boga boga mariñeiro, fa mes de 11 anys
El verdadero maltrato, Don Ud., empezó cuando los políticos comenzaron a ocuparse de ella, imponiéndola. Incluso ha comenzado a decaer en el uso frecuente. Muchos se empeñan en crear una división artificial. Pídale a ud. a alguien que le hable de una determinada manera y le contestará que lo hará en cualquiera de las que sepa. Y el avance de los nacionalismos no ha hecho si no empeorar las cosas.
Valoració:-13menosmas
Per Don Tú., fa mes de 11 anys
Sr. Socies: Com a Delegat de Govern i amb la questió de la nostra llengua i la llibertat d'usarla sense haver de patir humiliacions o maltractes físics, vosté ha estat un fracàs.
O no hi vol intervenier per covardia, o per la mateixa raò, la por que té als seus propis subordinats, fa que aquests els prenguin pel "pito del sereno, s'estufin cada vegada més, i ja li diguin, com he sentit i llegit, "En Gallina Blanca".
Valoració:18menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris