nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín:
15°

El Marroc, la independència i el Sàhara

Jo no sé on va estudiar el Sr. Rodríguez Zapatero, ni quina llei d'educació regia aleshores, ni quines notes va obtenir en l'assignatura d'història contemporània.

De tota manera, tampoc no se li poden exigir els mateixos coneixements d'història contemporània a un alumne de l'actual ESO que al Sr. president del Govern del Regne d'Espanya. Si més no, aquest té assessors que li haurien d'haver recordat que la independència del Marroc no va ser el 16 de novembre de 1955, sinó més tard, el 2 de març de 1956, quan França va donar la independència al territori que ocupava. El 7 d'abril de 1956, Francisco Franco ho va fer amb el protectorat espanyol, i el dia 29 d'octubre, Tànger va deixar de ser un enclavament amb estatut internacional. Almenys així ho explica la pàgina web del Govern del Marroc.

Massa dates per a un estudiant mediocre.

Postdata. Monsieur de Villepin, el president del Senegal i el de Madagascar van acompanyar, també, el rei Mohamed VI en la celebració, anacrònica, del seu aniversari. Però, per què aquest afany de canviar la història? No serà per tal de contrarestar d'altres aniversaris, com el 30è dels Acords de Madrid o (el 30è també) de l'ocupació genocida del Sàhara Occidental?

Aleshores, per què hi va anar el Sr. Rodríguez? Els francesos, els senagalesos i els malgaixos són els únics que fan costat a l'ocupació il·legal del Sàhara Occidental. Hem de pensar que el Govern espanyol també ho fa?

I per què apareix, ara, el Sr. Moratinos Cuyaubé dient que el Marroc veu l'autonomia del Sàhara com una primera passa cap a la independència de la República Sahariana? Embolica que fa fort. Quins són els interlocutors marroquins del ministre d'Exteriors espanyol? Els torturadors que estan massacrant la població sahariana? Els censors que bloquegen internet al territori del Sàhara i al sud del Marroc?

Més desconcert quan llegim la carta que el Sr. Rodríguez va enviar al president saharià, Mohamed Abdelaziz, en què diu que espera que el contenciós es resolgui d'una manera justa per a les dues parts! I, què més podem esperar d'un govern que no censura els atemptats contra els drets humans que cometen els marroquins pel fet que el seu rei sigui cosí (nebot) del rei espanyol?

Salvador Pallarès. (Rebuda per e-mail).

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris