algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

La faraònica façana marítima

No sé bé quants d'anys fa que es va parlant d'aquesta important obra monumental per a la ciutat de Palma (?). La controvèrsia s'ha donat per molts distints conceptes, tots els que han despertat la polèmica entre els ciutadans. De què va servir que el Col·legi d'Arquitectes celebrés unes jornades amb les més destacades personalitats per estudiar tot el que pogués representar el nou impacte que suposaran les construccions vora mar? En part destruint, part d'allò bo que ja fa temps està fet.

Últimament una persona de la més alta consideració, com és G. Roselló i Bordoy (de la Reial Acadèmia de la Història, de les Belles Arts de San Fernando, de la Reial Acadèmia de Bones Lletres... i moltes coses més, per no allargar-me) ha fet una exposició, excàtedra, de tots els disbarats fets i que encara s'estan intentant fer en aquesta magnífica façana de què disposem els ciutadans: la Seu, el palau de l'Almudaina i tantes coses més, que han donat a aquest entorn de la badia de Palma un valor tan singular, que no sé si és per protagonisme o mes bé per una qüestió especulativa, que ara intenten millorar-la.

Però darrerament s'han de destruir coses per tirar endavant unes de millors. Tal és el cas de l'edifici de Gesa, ja incorporat a la nostra façana marítima des de fa anys, fet per la mà de l'arquitecte Ferragut, personalitat destacada dins el món innovador, al seu moment, i defensat per molts companys de professió, associacions (la d'Arquitectes, entre altres, màxima autoritat en el seu àmbit) i d'altres, com particulars, tots amb una visió d'un passat encara proper, i que tots els ciutadans de Ciutat tenim assumit.

Encara falten uns quants tràmits burocràtics, com el del Consell de Mallorca, la Demarcació de Costes i Ports, que poden aturar aquest desgavell d'enderrocament d'aquest edifici singular, símbol d'una època, que va representar ell, i tot allò que dins ell es va gestar, l'evolució del boom turístic a les Balears. (Això per bé o per mal, ho confirmarà la història postcontemporània).

L'impacte a la barriada veïna també serà digne de tenir en compte, i tots els punts de vista d'impacte ambiental, tant positius com negatius. Per què aquest afany d'enderrocar tantes coses, per voler-ne d'altres de noves, de dubtosa millora?

Pep Darder, un ciutadà. (Rebuda per e-mail).

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris