algo de nubes
  • Màx: 14°
  • Mín:

14 d'abril, data a recordar

El 14 d'abril és avui dia una data simbòlica, que tots els republicans homenatjam, cada un a la seva manera; però el 14 d'abril representa més, el 14 d'abril del 1931 es va proclamar la II República espanyola, una proclamació que es va viure amb molta d'alegria, ja que se sortia de la dictadura de Miguel Primo de Rivera (pare de José Antonio Primo de Rivera, fundador de Falange Espanyola, partit que militaren Francisco Franco o José María Aznar, entre d'altres). La República va donar la llibertat que el poble desitjava, comparable al 1975 després de la mort de Franco, per primera vegada una constitució reconeixia el dret de les dones a votar. Fins al 1931 les dones no voten a Espanya, es regulen les jornades laborals de vuit hores, fins aleshores els empresaris feien treballar als seus empleats el temps que volien, hi torna a haver eleccions, en fi tornen unes llibertats oprimides per la dictadura.

Unes llibertats que una guerra ens va privar de disfrutar-les per més temps, els cabdills de la sublevació Mola, Goded i Franco no respectaren l'opinió popular, al 1931 aproven la constitució republicana i al febrer del 1936 donen el govern al Front Popular, una coalició de partits d'esquerres, inicien una guerra que tots sabem com acaba, amb els afusellaments dels nostres batles, Emili Darder, batle de Palma, Antoni Amer, batle de Manacor i molts d'altres no tan coneguts però republicans al cap i a la fi.

El 20 de novembre del 1975 es va iniciar la transició cap a un altre règim amb la mort del genocida, una transició que acabarà quan ens tornin allò que ell ens va privar, una República, una democracia plena, i no aquesta pseudodemocràcia que tenim ara, amb un cap d'Estat que viu amb tot tipus de luxes, mentre el poble pel qual regna ho passa malament perquè a dures penes arriba a final de mes.

Els republicans que varen sobreviure l'holocaust franquista no es cansaren de lluitar per recuperar el que ens robaren, nosaltres no podem deixar aquesta feina a mitges.

La lluita continua, Visca la República!

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris