nubes dispersas
  • Màx: 14°
  • Mín:

Manifest sobre les intencions del Govern contra la llengua catalana

Manifest sobre les intencions del Govern contra la llengua catalana

Els sotasignats, actualment adscrits al centre de l'IES Ses Estacions, manifesten el seu desacord amb les mesures que vol emprendre el Govern de Jaume Matas sobre la llengua catalana i l'ensenyament en català perquè són totalment perjudicials per millorar la situació social i acadèmica del català.

1. L'anunci d'aquestes mesures pretén rompre el model educatiu vigent, en comptes de millorar-lo i d'incrementar-ne els recursos. Aquestes mesures introduiran crispació dins la comunitat educativa, ja que comportaran divisions, exclusions i una visió conflictiva de la llengua catalana.

2. L'ensenyament dels dialectes de les Illes Balears és una tasca que s'ha fet des del primer moment que es va introduir el català en els centres docents, tal com sap i practica qualevol professor. L'aprenentatge de la lectura i l'escriptura es fa a les Illes Balears a partir de la varietat geogràfica pròpia. No cal, per tant, que el Govern faci afirmacions propagandístiques entorn d'un drecret que ha de preservar l'ús de les modalitats insulars en el sistema educatiu.

3. La intenció d'equiparar el 4t d'ESO amb el nivell C de coneixements mitjans de llengua catalana és un anunci que no es basa en cap estudi que demostri que, per ara, tots els alumnes que acaben la secundària obligatòria tenen el mateix grau de coneixement oral i escrit de la llengua que les persones que han superat les proves del nivell C.

4. La creació d'una autoritat acadèmica de la llengua al marge de la Universitat és totalment improcedent i il·legal, ja que suposa trair la lletra i l'esperit de l'Estatut d'Autonomia.

5. Les mesures ara anunciades s'integren en una escalada d'actuacions dels nostres governants que suposen un menyspreu contundent cap al català.

Per tot això, demanam:

1. La retirada dels projectes de regulació de l'ensenyament de la llengua catalana presentats pel Govern de les Illes Balears el 16 de gener perquè no suposen res de bo per a la convivència i el progrés social de la nostra societat.

2. La potenciació de l'ensenyament de i en català per tal de facilitar la integració dels nouvinguts, compensar els anys de prohibicions de l'ensenyament del català i arribar a tots els sectors professionals i socials que encara tenen mancances de coneixements i d'ús de la llengua pròpia de les Illes Balears.

Maria Magdalena Deyà i 41 firmes més.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris