algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 18°
20°

Sobre l'anunci del Govern

El claustre de professors de l'IES Son Rullan, per majoria, vol manifestar el seu rebuig pels nous projectes que en matèria lingüística anuncià el conseller d'Educació i Cultura, Sr. Francesc Fiol. Els motius són els següents: 1. El Decret de Mínims que regula la llengua vehicular dels centres educatius de les Illes Balears ha estat un instrument que ha propiciat una situació de consens lingüístic. D'ençà de l'aprovació d'aquesta normativa, en els centres pràcticament han desaparegut els casos de conflictes per motius lingüístics. La societat, el professorat, i l'alumnat han fet possible aquesta situació, amb un sentit comú sovint absent en certs representants polítics. És exactament el cas del nostre institut, d'alumnat majoritàriament castellanoparlant.

2. La proposta de la Conselleria trenca aquesta convivència i, allà on hi havia una situació d'entesa, preveim que es crearà una situació de crispació, tanmateix innecessària: es produirà una fragmentació social amb la creació de dues línies d'ensenyament, una que tindrà el català com a llengua vehicular i l'altra el castellà. Aquesta solució ens sembla absolutament desintegradora.

3. La llengua catalana no només és una matèria més dins del currículum: és la llengua pròpia de les Illes Balears; reduir-la a l'estatus de pura assignatura és iniciar una involució en el procés de normalització lingüística que s'havia iniciat a les Illes. A més, la més elemental anàlisi sociolingüística demostra que si hi ha una llengua en què els drets individuals dels usuaris estan perjudicats és la catalana. Cada dia és més difícil viure en català.

4. És reprovable que la llengua i, de retruc, la cultura siguin usades pel poder polític com a armes per guanyar vots i no com el que són: les eines que cohesionen una comunitat.

5. L'anunci que l'alumnat amb el 4t d'ESO aprovat tendrà el certificat C de la Junta Avaluadora del Català demostra una total ignorància dels nivells de coneixement de l'alumnat de 4t d'ESO. Cal recordar que el nivell C actualment s'atorga a l'alumnat de 2n de batxillerat que aprova l'assignatura de Llengua i literatura catalanes amb una nota igual o superior a 8. La baixada del nivell d'exigència és absoluta i, cal dir-ho, tendrà repercussions a la llarga: tots els alumnes amb el graduat escolar assoliran el certificat C, però una part important no estarà capacitada realment per usar el català.

Professors de l'IES Son Rullan. (Rebuda per e-mail).

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris