algo de nubes
  • Màx: 14°
  • Mín:
14°

Mata de jonc

L'aforisme de la «mata de jonc» és encara vigent en tots els Països Catalans. Veiem que l'estirament de cadascuna de les tiges del jonc és continu i sense treva per part dels enemics del català, tant des de fora com des de dintre del país.

Per una part veiem que la fidelíssima vila de Perpinyà ha sofert un nou atac contra la llengua, prohibint les escoles d'immersió lingüística que ensenyen en català. Al País Valencià es prohibeix estudiar a classe de literatura a autors com Josep Pla o Salvador Espriu. Tot seguit llegim en el diari que al poble empordanès de Ruimors no és possible morir tranquil·lament en català.

Per altra banda, des d'aquí a Girona, la capitalitat de tot Catalunya on el català cobreix quotes de presència pública més altes, veiem que la nostra llengua va minvant de forma alarmant: Ja sigui per l'increment d'establiments i franquícies foranies amb seu a Madrid; o, ja sigui, pel mal exemple d'autoodi i de complexament que donen personatges públics de la vida gironina. Com pot ser el minso tractament del català als judicis que s'esdevenen a la nostra ciutat, per exemple: l'Oca de Banyoles i el segrest de Maria Àngels Feliu són una prova ben clara.

Ja comença a ser hora que plantem cara i que sortim al carrer. La Comissió Lingüística de l'ADAC va en aquesta línia de defensa i prestigi del Català en tots els àmbits des de botigues al detall, passant pels bancs, caixers automàtics, notaris, judicis, balls de saló i discoteques.

Així que, ciutadans i ciutadanes de Girona, no ens quedem simplement en un acte aïllat de protesta, volem anar més enllà. La nostra propera trobada serà a la vila de Salt. Per això, us demanam que, dins de les vostres possibilitats, col·laboreu amb nosaltres. Ja sigui: "aportant dades al nostre sens sobre l'ús del català a la via pública, a la publicitat al detall, als sistema judicial etc.; o, "venint a les reunions de l'ADAC; o simplement, "enganxant adhesius a les empreses que discriminin la nostra llengua.
Volem Viure plenament en català!

Jordi Casals i Fernández, Girona, (rebuda per e-mail).

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris