muy nuboso
  • Màx: 18.11°
  • Mín: 13.93°
17°

Els veïns de Sóller preparen una casserolada contra la pujada de l'IBI

1833
El Teatre Victòria de Sóller quedà ple de veïns que mostraren la seva indignació amb la pujada "abusiva" de l'IBI. | C. Albaïna

Els veïns de Sóller ja preparen protestes contra la pujada de l'Impost de Béns Immobles (IBI) que consideren “abusiva”. La Plataforma per una Valoració Cadastral Justa i el Col·lectiu Albaïna organitzaren el passat dijous dia 10 una assemblea informativa al Teatre Victòria, que quedà ple degut a l'assistència massiva de veïns. Els presents van decidir iniciar una campanya per reclamar una baixada del tipus impositiu del 0,85% al 0,55% i dur a terme una gran casserolada el pròxim dissabte dia 26.

Segons la Plataforma i Albaïna “l'èxit participatiu posà de manifest el sentiment, compartit per la major part de la ciutadania, de profunda preocupació envers la pujada de l'IBI”. En aquest sentit, consideren que “el poble es mobilitza davant l'actitud despòtica del consistori i en contra de la sagnia impositiva i la mala gestió dels ingressos de les arques municipals, que totes les butxaques han d'assumir impotentment”.

Durant l'assemblea, els organitzadors van explicar i contextualitzar la situació actual de la pujada, constatant que els sollerics “estan pagant un dels IBIs més cars de les Balears”. També es va posar de relleu que molta gent “no podrà assumir aquest pagament, que ofega la gent major que disposa de rendes insuficients i impossibilita al jovent l'adquisició d'habitacles”. Així, constaten que degut a la revisió cadastral del 2011, “totalment desmesurada i amb preus de la bombolla immobiliària”, la revalorització mitjana dels béns immobles urbans “va ser del 275%”.

En canvi, segons afirmen, el tipus d'IBI “només s'ha baixat del 0,95% al 0,85%”. La Plataforma explica que això es tradueix en què “si no es davalla el tipus d'IBI per sota del 0,85%, una família que pagava 1.000€ d'IBI l'any 2011, arribarà a pagar 2.460€ anuals, mitjançant un increment progressiu del 10%”. “A la zona rústica la revalorització va ser encara més escandalosa: més del 3900% d'augment. I, en aquest cas, la pujada no és gradual, sinó immediata, fent-se efectiva ja l'any passat”, assegura el col·lectiu.

Polèmic augment
La plataforma considera que la revisió cadastral, concebuda en el seu moment per a detectar nous habitatges, “tan sols es va traduir en un increment de 190 rebuts més, una xifra inferior al 2%”. Ara bé, el que sí que ha aconseguit “és incrementar la recaptació -inferior als 3 milions d'euros al 2011, i que superarà, si ningú no hi posa remei, els 8 milions d'euros el 2021”.

Segons les organitzacions veïnals “és incomprensible que un habitatge de les mateixes característiques de superfície, tipologia o antiguitat pagui més IBI a la Plaça de Sóller que a la Plaça d'Espanya de Palma; o que un apartament d'Es Través pagui més que un altre al Passeig Marítim de Palma; i fins i tot que una casa situada a la zona d'Horts i Tarongers pagui més que una altra a la urbanització de luxe de Son Vida”.

En aquest sentit, afirmen que s'ha de tenir en compte que la pujada cadastral “ja afecta altres imposts com poden ser transmissions, plusvàlues o IRPF de segons habitatges, sumat al fet que l'Ajuntament no podrà demanar una nova revisió cadastral fins a l'any 2016”.

Així, segons dades del Cadastre, amb una taxa actual del 0,85% d'IBI urbà, “tan sols Formentera i Consell tenen uns tipus superior al de Sóller a totes les Balears. La taxa a rústica a Sóller -del 0,90%- és la més alta de les Balears”. Finalment, segons les entitats, cal recordar que també s'hi ha de sumar la pujada del 0,04% d'increment d'IBI efectuada per l'Estat (fins al 0,89%) per al 50% dels immobles més cars de les localitats.

Canalitzar la indignació
Les entitats expliquen que per tal de “canalitzar la indignació regnant a la vall”, l'assemblea va decidir engegar una campanya de recollida massiva d'instàncies demanant la rebaixa del tipus impositiu del 0,85% al 0,55%, tal com s'ha fet al municipi de Fornalutx. Aquestes instàncies es recolliran a les paradetes que es muntaran a Plaça els dissabtes 12 i 19, per tal de fer una entrega conjunta el dilluns 21.

Així mateix, asseguren que s'ha impulsat una protesta ciutadana, que ha derivat en la convocatòria d'una casserolada multitudinària per al pròxim dissabte dia 26 a les 12h a la Plaça de la Constitució. Les entitats afirmen que l'objectiu marcat és el de “forçar la convocatòria d'un ple extraordinari en el qual s'aprovi la rebaixa al 0.55% ja per al 2014”. En aquest sentit, segons expliquen, membres dels partits de l'oposició varen mostrar la voluntat de convocar-lo, pel que és bastant probable que el plenari extraordinari es realitzi durant aquest mes.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.