El GOB assegura que «l’augment descontrolat d’embarcacions d’esbarjo i artefactes a motor al litoral durant les últimes dècades ha generat un fort augment dels impactes sobre els ecosistemes marins costaners i sobre els seus usuaris més vulnerables (banyistes, practicants d’esnòrquel, bussejadors…). Un conjunt d’organitzacions s’han sumat per fer arribar peticions de control i protecció».
En defensa dels banyistes i els ecosistemes costaners
Al creixement d’embarcacions s’hi han de sumar comportaments incívics, velocitats excessives, renous i una sensació d’inseguretat cada vegada més generalitzada. La massificació a la mar, es tradueix també en sobreocupació de cales i zones de bany no abalisades, així com el fondeig sobre hàbitats i espècies sensibles.
Per això, sol·liciten una modificació de la normativa vigent amb la finalitat de reforçar la protecció dels valors naturals o patrimonials existents i la seguretat de les persones.
Aquestes són les peticions, que consideren clares, necessàries i urgents:
Reducció de la velocitat costanera. Proposen limitar la velocitat de les embarcacions i artefactes a motor a 3 nusos en els primers 300 metres de la costa, per reduir molèsties (onatge i soroll) i millorar la seguretat dels banyistes i altres usuaris.
Regulació del fondeig en les zones de bany no abalisades. Consideren necessari establir una franja segura i lliure de fondeig en les zones de bany no abalisades per evitar l’ocupació massiva d’embarcacions en aquestes zones, i minvar així el risc d’accidents i molèsties. Animen als ajuntaments a ampliar la zona de protecció de banyistes a cales i platges.
Cartografia marítima d’hàbitats protegits. «Cal fer obligatori» l’ús de cartografia marina oficial (mitjançant GPS o apps) per localitzar i protegir hàbitats marins protegits i aplicar un sistema de sancions àgil, exemplar i efectiu.
Recursos i mecanismes de control. Exigeixen més mitjans humans i tecnològics per a la vigilància del litoral, especialment durant els mesos d’estiu. Sense control, les normatives no es poden aplicar.
Titulació obligatòria per navegar. Reclamen l’eliminació de l’exempció que permet conduir embarcacions de fins a 5 metres i 15 CV sense cap titulació. És imprescindible garantir un mínim de formació i responsabilitat per evitar accidents i impactes ambientals.
Per una normativa adaptada a la realitat
La normativa vigent «ha quedat desfasada» davant els nous reptes ambientals i socials que afecten el litoral. Conclouen que «cal adaptar-la a la realitat actual per poder avançar cap a un model de costa on la conservació de la biodiversitat i les activitats de lleure puguin coexistir amb respecte i equilibri. Per una mar habitable, segura i protegida».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.