algo de nubes
  • Màx: 20.14°
  • Mín: 13.46°
19°

Estudiants de 14 universitats de les Balears, el País Valencià i Catalunya debaten sobre l’actual sistema educatiu

183145

A partir d'aquest dimarts, 27 d’abril, i fins al 7 de maig, se celebra la Lliga de Debat Universitària de la Xarxa Vives. El tema de debat d’enguany serà 'L’actual sistema educatiu garanteix el progrés de les persones?'. Estudiants de 14 universitats de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears hauran de defensar al llarg de la competició tant la posició «a favor com en contra» al voltant de la mateixa qüestió. Durant els tres primers dies es desenvoluparà la fase eliminatòria. Dimecres 5 de maig tendran lloc les semifinals, i serà divendres 7 de maig quan es disputi la final entre els dos millors equips.

Enguany, per primera vegada, la competició d’oratòria es desenvoluparà amb un format virtual. Els equips estaran formats per entre 2 i 6 estudiants (a banda del capità) i els debats tendran una durada de màxim 16 minuts.

Els participants d’aquesta edició estudien a les universitats d’Alacant, Autònoma de Barcelona, Barcelona, Illes Balears, Jaume I, Lleida, Miguel Hernández d’Elx, Oberta de Catalunya, Politècnica de València, Pompeu Fabra, Ramon Llull, Rovira i Virgili, València i Vic-Central de Catalunya. Les branques de coneixement de les que provenen són: Ciències Socials i Jurídiques (71%), Enginyeries i Arquitectura (12%), Arts i Humanitats (11%) i Ciències de la vida (6%). Un 55% són dones i un 45% homes.

Durant els darrers mesos, els participants de la Lliga de Debat Universitària s’han documentat sobre el tema de debat d’enguany per a dominar-lo i preparar així tesis sòlides que els permeten defensar ambdues posicions. També han tractat de millorar habilitats comunicatives com la fluïdesa, la capacitat d’improvisació o l’expressió no verbal, criteris clau que el jurat de la competició tindrà en compte en valorar els enfrontaments dialèctics.

En aquest sentit, i atès el format telepresencial de l’activitat en la present edició, els participants varen tenir l’oportunitat de formar-se en oratòria digital el passat 17 març, mitjançant un taller Fòrum Vives impartit per Fani Grande. La guionista, bloguera, escriptora i professora de comunicació eficaç va centrar la sessió formativa en les eines i estratègies necessàries per a desenvolupar amb èxit un discurs públic i oral en l’entorn digital. En concret, va posar l’accent en aspectes com el context i l’entorn de la comunicació en línia, la gestió de les emocions i la marca personal, les particularitats de l’oratòria en canals digitals, la comunicació no verbal i la prevenció de riscos del directe, entre d’altres qüestions.

La Lliga de Debat Universitària és una competició dialèctica entre equips d’estudiants universitaris que debaten sobre un tema polèmic i d’actualitat. Des de l’any 2005, la competició fomenta entre l’estudiantat universitari l’ús de la paraula i capacitats com el treball en equip, la documentació, l’anàlisi crítica i l’argumentació. L’activitat, organitzada per la Xarxa Vives d’Universitats, compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la Generalitat Valenciana.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.