algo de nubes
  • Màx: 20.6°
  • Mín: 12.63°
15°

[VÍDEO] Expulsen quatre joves d'un pub per parlar en català i a una d'elles li diuen: «Qué pena que tus padres no te hayan educado bien»

La creadora de contingut valenciana Gal·la Martí, una de les youtubers del Canal Malaia, ha denunciat a les xarxes socials que aquest dissabte l'han feta fora, a ella i a les seves amigues, d'un pub de la ciutat de València per adreçar-se al cambrer en català.

La discriminació ha tengut lloc justament el Dia dels Drets Lingüístics. En el darrer any, han estat 102 les reclamacions interposades per vulneració dels drets lingüístics al País Valencià.

Gal·la Martí ha explicat que dissabte, després de sopar varen acudir al pub Garden Shisha i, en demanar si tenien taula per a quatre persones, el cambrer ha qüestionat que ho fes en català: «¿Por qué me hablas en valenciano?». Martí li ha contestat que ho feia «perquè estem a València». Tot seguit el cambrer ha finalitzar la conversa amb un «Pues no hay mesa».

La jove ha volgut destacar que quan es troba en un dels territoris de parla catalana en cap moment es planteja en quina llengua ha d'expressar-se: «Sempre ho faig en valencià i encara que m’he tragat moltes cares de gos fent vore que no m’entenien, mai m’han tirat de manera tan descarada d’un lloc. Literalment, no ens han donat taula per parlar LA NOSTRA LLENGUA, fort».

Martí ha remarcat que «segurament fa temps haguera passat del tema, no haguera dit res per xarxes, però hem arribat a un punt que la denúncia lingüística és necessària. Fins a quin punt hem de seguir suportant esta discriminació lingüística? Repetisc: NO ENS HAN DONAT TAULA PER PARLAR EN VALENCIÀ. Ara ves tu i conta-li-ho a qualsevol persona del món a vore si s’ho creu».

«El problema no és que no sàpiga parlar en castellà (ben orgullosa de saber-lo sense haver fet cap esforç), el problema és que s’ha normalitzat un autoodi cap a la llengua inadmissible», ha denunciat.

En patir la discriminació, Gal·la Martí va penjar un vídeo al seu perfil d'Instagram on explicava els fets i etiquetava el local on li havia passat. El pub, Garden Sisha, no va tardar en respondre-li i, lluny de demanar-li disculpes, li va contestar: «Qué pena que tus padres no te hayan educado bien».

Finalment, atenent a la repercussió que ha tengut la seva denúncia a les xarxes, la jove ha volgut fer un altre vídeo a Instagram on conta tot l'ocorregut:

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente
Per Josep María, fa mes de 2 anys

M'adreço a tots els Catalano-parlants dela Països Catalans encoratjant-vos a fer boicot al restaurant aquest i sobretot fer-ho saber a familiars i amics... Si no saben respectar la llèngua i la gent de la terra on treballen. No es mereixen ni un bon dia, I molt menys un Euru de la butxaca d'un Català

Valoració:1menosmas
Per aitor, fa mes de 2 anys

Any 2003,
El responsable del restaurant en qüestió, ens va negar l'accés a un restaurant a Leganés (Madrid) literalment va argumentar "aquí no entran catalanes iros a otro lado".
PD: un servidor i la resta de companys, formaven part d'una colla de geganters, grallers d'un petit municipi català..

Valoració:-3menosmas
Per Er Kiyo, fa mes de 2 anys

Puêh yo en Balençia çiempre ablo andalûh i nunca me diçen ná. Lo mâh çeguro er camarero çería un paiçano mio con muxa limitaçión linguíttica.

Valoració:-1menosmas
Per Alícia, fa mes de 2 anys

A mi em va pasar fa anys en un bar de platja a Mallorca. Em vaig adreçar en català i el cambrer em va contestar: I don't speak english.
En un perfecte castellà, que també sé parlar, li vsig dir a ma mare, vmonos que no nos entienden.
Ells perden.

Valoració:15menosmas
Per Antonio, fa mes de 2 anys

Moltes gràcies,jo i els meus amics no pensem anar més Amb aquest pub,

Valoració:16menosmas
Per Josepo.., fa mes de 2 anys

Encara que soni irreal si poguessin ens afusellar i en a tots nosaltres i plantarien la real bandera del pollo o sigui amic o tenim pelut

Valoració:17menosmas
Per Gemma, fa mes de 2 anys

És molt trist, però almenys no li dones pà consumint al seu local. Ja s'ho farà amb els 4 curts que hi vagin.

Valoració:27menosmas
Per J. Ignasi, fa mes de 2 anys

Molt bé Gal.la, denunciant el tema. Aquí a Lleida no solen passar aquestes coses tan desagradables. No et trenquis massa el cap amb aquest personal. Que es prengui un poliol, si és que sap el que és, pq encara que sigui cambrer, dubto que sàpigui que és això encara que li diguis amb el seu idioma ( poleo menta, de la planta Mentha pulegium). Segur que si ve un Anglès li farà la pilota... Si a tú t'han educat malament: ell quin nivell deu tenir?. Un reacciona així, en plan autoritari, quan té problemes personals o quan és just de gambals. Som grans en aquest País i no ho paexen jajaja. Ahh, jo no sóc Català ni Valencià..

Valoració:31menosmas
Per cal no posar-hi els peus !, fa mes de 2 anys

Aquest fet ha passat al País Valencià, però pensem que a Ses Illes també n´hem tengut de casos. Recordo
- empreses GLS i Apple.
- bancs Santander i ING Bank.
- locals Cerveceria Cruz, s´Olivera, Junior´s café, Anima Beach, Alaska, o Lily´s, o George and Dragon, etc.



Són llocs on els catalans no hi som benvinguts, de per se. Per tant, si no volem ser maltractats, els mateixos amos ens agraïran de que no hi anem més !
Per a mi, dit i fet ! No hi posaré ni un sol peu !

Valoració:31menosmas
Per Víctor Pascual, fa mes de 2 anys

Si no accepten la nostra llengua i la nostra cultura, no ens accepten a nosaltres. Només ens volen espanyolitzats. Els agrada allò de "es catalán pero no lo parece"

Valoració:35menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente