algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.74°
15°

MÉS-Estimam Palma carrega contra el Govern per la seva «ineficàcia» a l'hora de desplegar la Llei d'Habitatge

MÉS-Estimam Palma ha advertit aquest dissabte que la «ineficàcia» del Govern en el desplegament de la Llei d'Habitatge «ofega econòmicament» l'Ajuntament de Palma.

Segons ha valorat l'agrupació política, la llei autonòmica d'habitatge és «una de les més garantistes perquè converteix el dret a l'habitatge en un dret exigible i preveu una sèrie de mecanismes per a facilitar l'accés a un habitatge digne a les persones que el necessitin».

No obstant això, la formació ha lamentat la «ineficàcia» del Govern, a qui, ha advertit, que «si no fa un desplegament exhaustiu d'aquests mecanismes haurà estat una oportunitat perduda per a fer efectiu el dret a l'habitatge».

«Les Balears tenen una de les millors lleis, ara només falta que s'apliqui, i amb urgència davant la crisi social i econòmica sobrevinguda amb la pandèmia», ha defensat la coordinadora general de l'àrea de Benestar Social de l'Ajuntament de Palma, Catalina Trobat, qui ha afegit que Cort i l'àrea de Benestar Social, gestionada per part de MÉS-Estimam Palma, té la ferma voluntat de donar resposta a l'emergència actual.

Per això, Trobat ha recordat que l'àrea de Benestar ja porta invertits gairebé 6,7 milions d'euros en ajudes en el que va d'any, de les quals el 41% són despesa per a emergències i suport a l'habitatge, és a dir, 2.752.000 euros en només sis mesos.

«Tot aquest temps que el Govern no està pagant les subvencions, són despeses que es transformen en urgències que estem assumint com a àrea de Benestar, amb un cost elevadíssim que no permet a les famílies sortir de la situació d'emergència, només les cronifica en una pobresa i deute permanent», ha assegurat Trobat.

La coordinadora general de Benestar Social ha considerat, així mateix, que l'esforç per a crear nou habitatge públic és una acció de govern «notable» que «tindrà els seus fruits en poc temps». No obstant això, ha puntualitzat, «es necessita actuar de manera immediata i urgent».

Per aquest motiu, MÉS-Estimam Palma ha asseverat que les subvencions per a pagar el lloguer són un suport «importantíssim» per a moltes famílies, però si no arriben o van amb tan de retard, resulten «totalment ineficients». I, ha afegit, aboquen a moltes famílies a recórrer a l'administració municipal.

«Necessitam un paquet d'ajudes eficients, àgils, menys burocratitzades i sobretot diligència en els pagaments. L'àrea de Benestar assumeix l'elaboració d'informes i certificats per a presentar posteriorment a l'Ibavi per a sol·licitar un habitatge o una ajuda. Això satura els nostres serveis que ja estan fent costat a les competències que són estrictament del Govern», ha incidit Trobat.

Per part seva, el director general d'habitatge de l'Ajuntament de Palma, Josep Maria Rigo, ha alertat que la pèrdua o impossibilitat d'accedir i mantenir un habitatge digne és la porta a l'exclusió social. «L'Oficina Antidesnonaments ha detectat casos d'inicis d'expedients de desnonament perquè els arrendataris no poden pagar malgrat estar a l'espera de rebre l'Ingrés Mínim Vital o la subvenció del Govern», ha posat l'accent.

En aquest sentit, des de MÉS-Estimam Palma s'ha recordat que les competències municipals es limiten per llei a la resposta d'urgència, però l'actual situació requereix mesures estructurals i ja previstes en la Llei autonòmica de l'Habitatge.

Així mateix, la formació ecosobiranista ha assenyalat que Mallorca té un 28% d'habitatges buits del total del parc d'habitatge existent, motiu pel qual ha considerat que resulta «indispensable» aplicar eines de la Llei autonòmica de l'Habitatge com la recuperació de pisos buits de grans tenidors.

Amb tot, finalment, la formació ecosobiranista ha reivindicat també l'aprovació d'una Llei estatal d'Habitatge que permeti regular el mercat immobiliari de Palma, a través de la limitació dels preus del lloguer.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.