La regidora de Feminisme, Justícia Social i LGTBI de l'Ajuntament de Palma, Sonia Vivas, ha assegurat aquest dijous que el Servei d'Acolliment Municipal (SAM) ha augmentat en un 49 per cent les seves places per a atendre les dones víctimes de violència de gènere.
Així ho ha comunicat l'edil en una roda de premsa en la qual ha presentat la memòria del SAM i ha indicat que durant els mesos de confinament a causa de l'estat d'alarma s'ha incrementat en un 76 per cent la demanda de sol·licituds d'ajuda per part de víctimes de violència masclista respecte als mateixos mesos de 2019.
L'objectiu d'aquest servei és acollir amb caràcter urgent a les dones víctimes de violència masclista, juntament amb els seus nens, promoure la inserció sociolaboral de les seves usuàries, oferir assistència i tractament psicològic individual o grupal, així com donar suport a en matèria d'educació i temps lliure als nens acollits, fills de les dones víctimes.
«El treball que estam fent en matèria de víctimes de violència de gènere des de l'Ajuntament de Palma, concretament des de la Regidoria de Justícia Social, és un treball que altres consistoris a nivell nacional estan prenent com a referent», ha indicat Vivas.
Augment del 30% de la inversió mensual
El preu mensual del servei ha passat així dels 42.555,74 euros inicials a 55.322,19 euros, la qual cosa suposa un increment del 30 per cent de la inversió mensual, és a dir 12.766,45 euros més cada mes.
Quant a l'augment de places ofertes ha estat d'un 49 per cent. D'acord amb l'edil, l'estat d'alarma motivat per la COVID-19 ha obligat el consistori a donar resposta amb major immediatesa i reforçant el servei davant l'augment d'un 76 per cent del nombre de casos.
«Nosaltres quan va començar la crisi del coronavirus vam veure clarament que anava a haver-hi un augment de situacions de violència sobre la dona que anava a necessitar el paraigua institucional», ha assegurat la regidora.
Així mateix, la regidora ha explicat que aquest fet va obligar a reforçar també el personal que treballa i que va augmentar en 137 hores setmanals. Es va contractar també un psicòleg, un treballador social, un educador social i un monitor, mentre que el tècnic d'orientació va augmentar a 20 hores el seu contracte, el coordinador va passar a jornada completa i el tècnic de manteniment a mitja jornada.
«Varem haver de fer una ampliació de places als hotels perquè en el SAM ja no cabien, hi ha dones en altres espais que no són la casa d'acolliment perquè la situació no ha permès que poguéssim trobar-los treballs, ja que hi ha hagut un tancament total de gairebé tres mesos i no hi havia sortides però continuava havent-hi entrades», ha assenyalat Vivas.
Recuperar la normalitat psicològica de les víctimes
Vivas ha assenyalat que mitjançant la intervenció que es fa en el SAM es pretén que les dones recuperin la normalitat psicològica i també aconseguir la seva autonomia perquè puguin reprendre la seva vida i fins i tot reincorporar-se al món laboral. Es tracta d'un procés llarg i complex per a aconseguir la recuperació definitiva.
Segons les dades de la memòria de 2019 del SAM, presentades aquest dijous per la regidora, el 81,5 per cent dels casos aconsegueixen sortir del centre amb ingressos econòmics, una xifra significativa si es té en compte que el 70 per cent de les dones en el moment d'ingrés no disposaven de treball.
«Quan una dona ha de triar entre viure al carrer o continuar aguantant pallisses ha de saber que el seu ajuntament és aquí per a ella i que som l'última xarxa amb la qual pot comptar la víctima», ha apuntat.
Com a novetat enguany s'ofereix la renda social garantida del Govern i les ajudes de la COVID-19 mitjançant la Seguretat Social, així com la cartera de serveis del consistori per a donar-los cobertura a totes les víctimes que es troben en el circuit de protecció municipal.
«El que estem fent a l'Ajuntament de Palma és històric en el sentit que mai hi havia hagut un avanç tal en la lluita contra la violència masclista com el que estem realitzant i en una situació de pandèmia», ha assenyalat.