nubes dispersas
  • Màx: 10°
  • Mín:

Al Mayurqa, Memòria de Mallorca, Antònia Vicens i Biel Massot entre els Premis 31 de Desembre d'enguany

L'OCB també ha distingit Joan Maria Palou, Llucia Pietrelli, Ràdio Arrels i el llibre Rebosteria Tradicional de Mallorca

Aquest divendres s'han presentat públicament a Can Alcover els Premis 31 de Desembre 2016, en la seva trentena edició, distincions que anualment convoca l'Obra Cultural Balear.

En el decurs de l'acte, el president de l'entitat, Jaume Mateu, ha destacat la participació dels seus socis i de les seves delegacions que presentaren al Jurat una quarantena de candidatures, fet que demostra la valoració d'aquests premis i el prestigi de què gaudeixen.

D'altra banda, el president de l'OCB també ha volgut destacar el nombre de dones que formaven part d'aquestes candidatures, particularitat que s'ha reflectit en la concessió dels premis. Per l'entitat, aquesta dada posa de manifest el paper destacat de les dones en la reconstrucció lingüística i cultural de l'arxipèlag.

La relació de premiats és la següent:

Premi Francesc de B. Moll, al grup Al Mayurqa.

Premi Josep M. Llompart, a Antònia Vicens.

Premi Emili Darder, a Joana M. Palou.

Premi Bartomeu Oliver, a l'associació Memòria de Mallorca.

Premi Miquel dels Sants Oliver, al llibre Rebosteria tradicional de Mallorca, de Bartomeu Arbona.

Premi Bartomeu Rosselló-Pòrcel, a Lucia Pietrelli.

Premi Aina Moll i Marquès, a Biel Massot i Muntaner.

Premi Gabriel Alomar a Ràdio Arrels.

La motivació dels premis

Al Mayurqa

Per la dignificació que al llarg de 22 anys han fet de la música tradicional de Mallorca, sense defugir mai la lectura del present que ens va conformant com a poble. Per la lluita constant i aferrissada a favor de la nostra llengua i cultura, i del nostre país. A camí entre la tradició i la cançó d'autor, "Al-Mayurqa", amb els seus treballs discogràfics i les seves actuacions a places i teatres de tot el nostre àmbit lingüístic, volen preservar la riquesa del nostre patrimoni cultural i reivindicar el Mediterrani com el seu espai creatiu, fidels tostemps al lema que acompanyà Toni Roig, el seu fundador: la cultura ens fa lliures.

Antònia Vicens

Pel conjunt de la seva obra narrativa i en vers desplegada al llarg de cinquanta anys, gairebé, i caracteritzada per la solidesa, la densitat, el caràcter, la brillantor i la bellesa. Antònia Vicenç, en diàleg permanent amb el silenci, la solitud i l'observació precisa, parla de tot allò que no li agrada per obrir espais de llibertat, de valentia i de coratge. Com ella mateixa indica, s'acosta a la vida a través de la literatura, de les paraules, raó per la qual esdevé una servadora i servidora tenaç i insubornable de la paraula per tal que, a la fi, els nostres mots no hagin estat inútils. Per tot això, la veu d'Antònia Vicenç és una de les més destacades de la nostra literatura dels darrers decennis.

Joana Maria Palou i Sampol

Pels seus nombrosos treballs d'investigació i de recerca, i pels seus esforços al llarg de quatre dècades per mostrar, difondre i prestigiar el nostre patrimoni artístic, des dels vestigis més antics a les expressions més actuals, i des de les referències més globals a les precisions més locals. Llicenciada en història de l'Art i membre del Cos Facultatiu de Conservadors de Museus, ha estat directora del Museu de Belles Arts de Sevilla, del de l'Art Contemporani també de Sevilla i del Museu Municipal de Pollença. Com a directora del Museu de Mallorca i dels seus museus associats de Pollèntia, Cabrera i l'etnològic de Muro, malda per obrir aquest espai expositiu i de reflexió a la ciutadania illenca.

Associació Memòria de Mallorca

Pel seu compromís introntollable des de l'any 2006 amb la recuperació de la memòria i també de la justícia històriques de Mallorca centrades en la Guerra Civil i en la posterior i brutal repressió franquista. Pels seus afanys incansables per restituir la dignitat i l'honorabilitat de les víctimes d'aquella sagnia. Pels seu treballs exigents i rigorosos de documentació i d'investigació que han permès, entre d'altres fites, l'obertura de la fossa comuna del cementiri de Porreres. El Jurat dels Premis 31 de Desembre 2016, vol fer extensiu el reconeixement a totes aquelles persones i entitats que ho han fet possible, entre d'altres el Govern de les Illes Balears i l'Ajuntament de Porreres.

Rebosteria Tradicional de Mallorca de Bartomeu Arbona i Figuerola

Pel rigor investigatiu i per l'acurada presentació d'aquest receptari, fruit de molts anys d'estudi i de recopilació de receptes familiars, que reivindica una manera de fer i de ser fonamentada en l'autenticitat i en les arrels. D'aquesta manera, la rebosteria es presenta i es converteix en memòria i, a la vegada, en educació del paladar, procés en el qual el producte de proximitat, i millor encara si és ecològic, adquireix una importància transcendental. Així, com diu el seu autor, Bartomeu Arbona, que es considera un arqueòleg de la gastronomia, cada recepta de rebosteria pot considerar-se un ésser viu que té el valor de fer felices distintes generacions.

Lucia Pietrelli

Nascuda a Candelara di Pesaro, Itàlia, ja fa una cinquena d'anys que ho viu tot en català, segons confessa de Calonge estant. Escriptora i traductora, en les seves obres furga en les coses, en els estats d'ànim i en els pensaments dels seus personatges. Publica la primera obra en català el 2010 i fins ara ha editat set poemaris i tres novel·les, títols que han merescut diversos premis. Molt curosa amb el llenguatge i en un torcebraç constant amb el temps que tant ens condiciona i ens turmenta, Lucia Pietrelli aspira a commoure el lector, a incitar-lo a la reflexió i, finalment, al gaudi.

Biel Massot i Muntaner

Mestre, llicenciat en filologia catalana i màster en Periodisme i Comunicació, és investigador de la vida, costums, tradicions i cultura de Pòrtol i, per extensió, de Marratxí. Fundador de la revista 'Pòrtula' el 1981, durant vint-i-cinc anys, la dirigeix, redacta i en coordina més de 300 números. Durant quatre anys més, del 2008 al 2014, continua 'Pòrtula' a Ràdio Marratxí a través del programa 'Amb P de Pòrtula'. Gabriel Massot, del treball generós, de la lluita per la llengua catalana des del voluntariat més actiu, de la investigació centrada en el municipi de Marratxí i de l'amor infinit a la música, n'ha fet les seves vies de vida.

Ràdio Arrels

Pels trenta-cinc anys ininterromputs d'emissió enterament en català a tot Catalunya Nord, fet que ha contribuït de manera decisiva a la recuperació lingüística i a la dignificació de la llengua catalana en aquest territori. Per la seva funció pedagògica, informativa, formativa i divulgativa dels valors identitaris, culturals i nacionals, i d'agermanament amb els altres Països Catalans, feta a partir de la implicació directa dels nordcatalans i amb el suport dels catalanoparlants de la resta dels nostres Països. Per l'esforç mantingut i obstinat per mantenir oberta aquesta finestra en català en condicions poc favorables i que de les illes estant hauríem d'incorporar al nostre espai comunicatiu.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Josep Miquel, fa mes de 6 anys

Mirau si ho tenen mes clar els valencians que de tota la vida han dit "de ponent ni vent ni gent" i noltros encara a vegades toleram les trabucades dels que tenen mal pes cap i no son crosteres i son incapaços ni de respectar la llengüa costums i tradicions de la terra que els hi ha donat teulada i pa. A desfer totes les seves mentides i els dois en grau summa cum laude, que tenguin clar que aqui le gent sap el que vol i no es precisament el que volen ells, submissió a unes arrels forasteres.

Valoració:6menosmas
Per Tià, fa mes de 6 anys

Amics,

en veure que un Tià signa un correu, llegiu aquest correu i veureu, sense confusió, de quin Tià es tracta, el vertader o el bord.

Que aqueix fill de moneia no jugui amb vosaltres... ni amb mi. Recordau-vos sempre que Espanya practica sempre el joc brut i que és la mare de la mentida. A part que els espanyoletxos són uns covards que s'amaguen allà on poden.

No vos fieu mai d'un espanyol. Són, en una altíssima proporció, mala gent que ens volen mal.

Menyspreu per a ells, que és el que es mereixen. Quan un ca rater vos lladra, supòs que l'ignorau: feis igual amb els espanyols.

Valoració:5menosmas
Per Perdonin, fa mes de 6 anys

El lladre de noms s'ha sortit amb seva.
No li faceu el joc

Valoració:5menosmas
Per Guiem, fa mes de 6 anys

I aixó de al Mayurca ha pasat pes cedaç des catalanistas?

Valoració:-9menosmas
Per Tià, fa mes de 6 anys


Et penses, Bah, que serà un semianalfabet com tu que em dicti si he d'anar o venir? Vas ben calçat per a aigua.

Jo per mi el cap t'ha trabucat. Ets conscient del teu baixíssim nivell en tot?

Una altra cosa: què és, un "folloner"? Jo no ho he sentit dir mai a cap mallorquí.

Valoració:5menosmas
Per BAH!, fa mes de 6 anys

El que has de fer és no tornar.
Jo escric malament però tu encara escrius pitjor i a més ets un maleducat i un groller.
Fuig de per aquí, folloner!

Valoració:-4menosmas
Per Tià, fa mes de 6 anys

Bah,

Faré un curset de criptografia just per entendre què dius i què és el que vols dir.

Ara com ara, els teus correus són cabdells de fil embullats i malíssimament escrits.

Valoració:2menosmas
Per BAH!, fa mes de 6 anys

A Valtonyc l'absoldran i podrà treballar tranquil, perqué més endavant també libdónin un premi.Però el millor premi serà que se fara qum justícia i, que a l'esser disruptiu i enemic de les nostres illes, que li ha creat el greu problema que ara pateix, també algún dia la Justícia el posi el seu lloc.

Valoració:-2menosmas
Per Tià, fa mes de 6 anys


Ei, Mala Bèstia,

Que és de trist esser un fracassat envejós, que veu com passa el temps i que, en haver fet el darrer badall, ningú no es recordarà de tu.

Hauràs passat per la vida sense deixar res de bo a darrere: només gelosia, odi, ràbia.

Parlaves d'infern? No és, això, un començament de l'infern per a tu?

Au, cap a l'infern dels insignificants que saben que ho són.

Valoració:3menosmas
Per Salvador, fa mes de 6 anys

Vividores de la subvención, de la ayuda a un idioma foráneo y apoyo a la cultura catalana, no mallorquina.

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente