nubes dispersas
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
20°

Les Balears són el territori de l'Estat amb més contractes fixos discontinus

Les Illes Balears és el territori de l'Estat que enguany ha fet més contractes fixos discontinus, amb el 21,1% del total, segons un estudi de Wolters Kluwer Tax & Accounting España, companyia dedicada al desenvolupament de solucions de programari, informació i serveis per a despatxos professionals i empreses.

Els altres territoris que acaparen més de la meitat dels contractes fixos discontinus realitzats enguany a l’Estat espanyol són Andalusia, amb el 17,3%, i Catalunya, amb el 15,5%. Els segueixen el País Valencià (10,2%) i Madrid (9,4%), mentre que la resta de territoris mostren xifres menys significatives, segons aquest informe.

D'acord amb aquest estudi, el nombre de contractes fixos discontinus a l'Estat espanyol es manté estable en el 14% del total després de la posada en marxa de la reforma laboral, a partir de la qual el seu ús es va intensificar, ja que fins llavors aquesta modalitat representava únicament el 3% del conjunt de la contractació en aquest país.

Dins d'aquest 14% de contractes fixos discontinus, un de cada tres reprenen l'activitat en el mateix lloc de treball una vegada finalitzat el període de desocupació. L'informe no aprecia grans diferències per sexe, ja que aquest tipus de contracte es reparteix pràcticament al 50% entre homes i dones.

Pel que fa a l'edat, el 45% del total de contractes fixos discontinus realitzats enguany es van fer a joves menors de 30 anys. L'informe assenyala que en el grup dels més joves, els menors de 20 anys, el percentatge d'aquests contractes ha passat de l'1% al 9% entre el 2022 i el 2024.

Com més edat té el treballador, aquest tipus de contracte disminueix de manera progressiva, de manera que només el 9% dels contractes fixos discontinus s’han fet a treballadors de més de 45 anys, i és «residual» el percentatge d’aquests contractes a persones de 60 anys.

Sobre el país de procedència dels treballadors amb contractes fixos discontinus, els estrangers representen el 28,2% d'aquesta modalitat. Així, del total de nous contractes a estrangers realitzats enguany, el 20% han estat fixos discontinus, majoritàriament procedents d'Europa (38%), Àfrica (30%), Sud-amèrica (19%) i Amèrica del Nord (7%).

Pel que fa a l'estacionalitat, l'estudi posa de manifest que cada any es repeteix el mateix patró, de manera que els mesos d'abril, maig i juny són els que concentren el nombre més gros de noves altes de fixos discontinus (el 36%), seguits dels mesos de març i juliol (18%). En l'altre extrem, gener, febrer, agost i novembre presenten només un 6% de nous contractes d'aquesta modalitat, i desembre, únicament el 4%.

L'hostaleria és el sector amb major nombre de contractes fixos discontinus, ja que concentra el 43% del total de contractes d'aquesta modalitat realitzats enguany. De tots els contractes que es fan en l'hostaleria, els fixos discontinus representen el 28,4%.

Després de l'hostaleria, se situen les activitats administratives i de serveis auxiliars, que concentren l'11% del total de contractes fixos discontinus; l'agricultura, ramaderia i pesca, amb un 9%; el comerç (8%); educació i activitats artístiques i d'entreteniment (6%); activitats professionals, científiques i tècniques (4%); activitats sanitàries i de serveis socials, transport i emmagatzematge i indústria manufacturera (3%); construcció (2%) i informació i comunicacions (1%).

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Toni, fa 17 dies
No cal ésser doctorat en economia, ni fer estudis, ni informes... per a adonar-se de quina mena de contracte de fer feina son els més usuals a les Illes Balears. Tampoc no cal ésser doctor per a adonar-se de que les persones que tenen aquests contractes no solen ésser en general autòctons, ni forasters rics, ni turistes... En acabat, als més racistes i xenòfobs del PP i Vox els hi fan nosa segons quines persones...
Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente