algo de nubes
  • Màx: 16.05°
  • Mín: 7.61°
16°

Ha mort Gabriel Riera Sorell, als 102 anys, el darrer supervivent mallorquí dels camps de concentració

Aquest dimarts ha mort Gabriel Riera Sorell (Sant Joan, 1919) el darrer supervivent de les presons i camps de concentració franquistes instal·lats a Mallorca entre 1936 i 1942.

Gabriel Riera va ser militant de les Joventuts Socialistes Unificades i el 1936 va ser empresonat pels franquistes.

El 1991 va publicar 'Crònica d'un presoner mallorquí als camps de concentració (1936-1942)' i Lleonard Muntaner Editor acaba de publicar una edició revisada i augmentada que s'havia de presentar aquest dijous a la Llibreria Lluna de Palma.

L'historiador David Ginard explica que «El text fou editat per primera vegada el 1991 i ja llavors assolí una notable transcendència pública en constituir un dels primers testimonis directes que revelava l’existència en la Mallorca en guerra d’una àmplia xarxa de camps de treball forçat desconeguda pel gran públic».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Les víctimes han perdonat, però els botxins rabien, fa mes de 2 anys
Descansi en pau, que la lluita la continuatem les generacions posteriors.
I als que diuen que pactar amb Bildu, és pitjor que pactar amb els hereus del Franquisme, que ja presionen per deroogar la llei de violéncia de gènere i tenir la Educació en les seves mans, per poder tornar a contar mentides i tornar a inflar el cap als pobres infants, com feien a les escoles al temps del franquisme, que Déu els dóni un poc d' intel.ligència per deixar de dir disbarats i posar-nos als demòcrates en perill
Valoració:9menosmas
Per Un de's plà, fa mes de 2 anys
Que descansi e pau després de totas las penas i amarguras que va haver de passar
Valoració:9menosmas
Per Associació ALG, fa mes de 2 anys
Una altra gran pèrdua, ara la d'en Gabriel Riera Sorell! Veïnat de Son Cladera. Era un home afable, educat, actiu, sociable, de bon cor, lluitador, tot un supervivent d'anys d'empresonament i de feines forçades molt feixugues...
Era molt estimat entre els veïns de Son Cladera, com ho seria a la Residència Llar d'Ancians, on va viure els seus darrers anys. Recentment, va complir els 103 anys. Tota una vida per a una extraordinària i exemplar persona, resilient, dissident, republicà, un llibre obert...
També el recordarem amb el seu caracteristc somriure, malgrat tot el que havia patit a la vida. Biel, allà on siguis, continua sempre com ets!

Aprofitam l'avinentesa per a insistir a l'Ajuntament de Palma tengui a bé, dedicar-li, ara sí, el carrer Canonge Antoni Sancho de Son Cladera, on va viure molts d'anys!
Valoració:12menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente