algo de nubes
  • Màx: 18.04°
  • Mín: 14.72°
15°

Mor Bartomeu Melià, el jesuïta mallorquí que va denunciar el genocidi paraguaià

Bartomeu Melià, el jesuïta mallorquí que va denunciar el genocidi paraguaià. | P.Prieto/UH

El jesuïta mallorquí Bartomeu Melià, defensor dels pobles indígenes de Paraguai com l'aché, víctima d'un genocidi que va denunciar i li va valer l'expulsió del país per la dictadura d'Alfredo Stroessner, va morir aquesta setmana, a 86 anys, en la capital paraguaiana a causa d'una infecció hepàtica.

Tal com ha anunciat 'Ultima Hora', Melià, nascut a Porreres el 1932, duia diversos dies internat en la infermeria provincial dels jesuïtes, a Asunción. Era una figura molt coneguda i benvolguda a Paraguai, especialment en el camp de la cultura i de la docència, activitat que va exercir com a professor d'Etnologia i de Cultura Guaraní a la Universitat Catòlica d'Asunción i com a president del Centre d'Estudis Antropològics d'aquesta institució.

El sacerdot va denunciar la situació del poble indígena aché en un llibre al costat d'altres dos autors, la qual cosa el va enfrontar amb el règim dictatorial i va ser expulsat del país en 1976. Melià va tornar a Paraguai l'any de la caiguda de Stroessner i va tornar als seus estudis i recerques. Amic personal d'Augusto Rosegui Bastos, el més gran literat de Paraguai, Melià deixa una trentena de llibres indispensables sobre la cultura guaraní.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.