algo de nubes
  • Màx: 17.07°
  • Mín: 9.88°
10°

CEMEX vol convertir 90 hectàrees de la serra de Bellveure en ciment

CEMEX, multinacional de ciment, arribà a Mallorca fa 26 anys. Va adquirir la pedrera i cimentera que hi ha a Lloseta.

A finals dels anys 70 gent dels pobles d'Alaró i Lloseta es manifestava a Palma contra l'obertura de la pedrera. El lema de la manifestació era prou eloqüent: 'Ni pols, ni renou, ni forats a les muntanyes!'. La mobilització no va tenir èxit i es va perforar la muntanya.

La pedrera nodreix de material a la cimentera de Lloseta, una de les indústries més contaminants de Mallorca. Genera pols, renous, tràfic intens i expulsa gasos tòxics i CO₂ procedents de la crema de residus i combustibles.

Ara el col·lectiu ecologista Terraferida denuncia que la serra de Bellveure, entre Alaró i Lloseta, «podria acabar destrossada per CEMEX, que vol explotar-la fins l'any 2072».

Els ecologistes recorden que «A finals dels anys 90 CEMEX demolia per sempre les cases de la possessió de Can Jeroni, convertint el lloc en ciment, pols i buidor» i expliquen que «La nova expansió de la pedrera arrasarà les cases de la possessió de Can Negret».

Terraferida lamenta des del seu perfil de Twitter: «Que l’entorn d’aquesta bellísima zona sigui ANEI, Lloc d’Interés Geològic, Patrimoni de la UNESCO, tengui una ZEPA propera... No sembla suficient per deixar de convertir en ciment un espai natural de gran valor.»

«El creixement de la pedrera es podria haver congelat si el Parc Natural de la Serra de Tramuntana impulsat pel Pacte 1999-2003 hagués prosperat. Però el retorn del PP de Matas, amb Jaume Font com a Conseller (ara al PI), la va excloure de la protecció, com els governs posteriors», recorda Terraferida.

També expliquen que «Mentre, el Consell acaba de començar les obres d’un enllaç de l’autopista Inca-Palma cap a Lloseta. El principal beneficiat d’aquesta inversió pública de 14 milions? CEMEX, que veurà escurçat el camí que han de recórrer els seus camions cap a la cimentera i la pedrera».

Terraferida proposa «Frenar la pedrera per salvar la serra de Bellveure» i també que es freni «el creixement urbanístic i turístic a Mallorca, redirigir la construcció a la rehabilitació dels centres i preservar el sòl rústic. Les 400.000 tones/any d’enderrocs que es generen per cert, han d'anar a restaurar cràters com el de Bellveure»

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Anrtoni coll, fa mes de 5 anys

Me pareix molt trist i no s hauria de permetre. Pero no entenc quina rel.lacio te el parc de llevant. Gracies

Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente