Més per Menorca formularà, el proper dimarts dia 18, una pregunta oral al Govern perquè aquest reaccioni davant la implantació d’un decret estatal que complica i limita el servei d’urgències en el transport aeri sanitari de Menorca.
La formació menorquinista demana que es pugui disposar d’un controlador les 24 hores del dia per poder garantir les sortides de l’avió ambulància davant qualsevol urgència sanitària. O sigui que davant una necessitat urgent de trasllat d’un pacient de Menorca a Palma i s’hagi d’obrir l’aeroport, hi sigui també un controlador aeri per donar totals garanties. És el que té l’illa d’Eivissa, d’aquí que també se sol·liciti per Menorca.
Aquesta podria ser una sortida definitiva per garantir el servei de transport aeri sanitari des de Menorca les 24 hores del dia. Des de Més per Menorca es considera aquesta la solució òptima. L’any passat, i a instàncies dels menorquinistes, s’havia aconseguit solucionar aquest problema que patia Menorca ja que el servei d’avioneta-ambulància va passar d’estar disponible només 12 hores, a estar-ho 24 hores al dia, 365 dies l’any.
La situació, emperò, ha canviat i l’actual sistema de gestió del transport urgent de malalts pot perillar arran del Reial Decret 703/2016, aprovat pel Govern de l’Estat, sense tenir en compte -con tantes altres vegades- la singularitat d’una comunitat autònoma feta de quatre illes. Un Reial Decret que complica i molt un sistema que fins ara ha estat segur, eficaç i altament satisfactori. Per aplicar aquest RD 703/2016 cada aeroport interessat ha de fer un estudi previ de seguretat adaptant les operacions dels vols a la nova normativa que, en qualsevol cas, com han explicat alguns experts, no aportarà cap millora a la situació anterior, ans el contrari, la complicarà i augmentarà els riscos relacionats amb el trànsit aeri, a més d’allargar, per als malalts, la durada dels vols de forma innecessària. Però mentre no es tramita i aprova l’esmentat estudi de seguretat, el RD703/2016 ja és vigent i determina que no es pugui realitzar cap operació de vol de transport urgent fora de l’horari operatiu.
En una altra proposta, i enmig de la transitorietat del decret, Més per Menorca també demana, a través del Parlament balear, que l’Estat pugui regular l’especificitat menorquina a través d’una disposició addicional i perquè, també, el Reial Decret 703/2016, contempli adequadament el sistema de salut de les Illes Balears, per tractar-se d’un Comunitat Autònoma disgregada en 4 illes