cielo claro
  • Màx: 19.5°
  • Mín: 9.09°

Assemblea de Docents: «S'ha volgut construir una imatge irreal de diàleg»

Membres del comitè de vaga de l'Assemblea de Docents durant la roda de premsa a les portes del Parlament aquest dimecres. | dBalears

L'Assemblea de Docents ha fet públic aquest dimecres un document en el qual fa una mirada comparativa a l'evolució del document d'acord global que la Conselleria d'Educació ha anat enviant als comitès de vaga a mesura que la negociació ha tengut lloc. Asseguren que «és la millor il·lustració del que ha estat aquest procés que nosaltres hem criticat diverses vegades per poc transparent i per poc dinàmic».

«Al voltant d'aquesta negociació s'ha volgut construir una irreal imatge de diàleg en la qual es volia col·locar el comitè de vaga de l'Assemblea de Docents en una falsa posició d'immobilisme. A més, en aquesta negociació i en el seu resultat s'ha aplicat una tàctica dilatòria en un moment en què necessitam una intervenció urgent», manifesten.

Des de l'Assemblea expliquen que tot i les «contínues rebaixes dels nostres plantejaments, en aquesta comparativa es veu clarament que en la majoria de punts d'aquesta negociació no hi ha hagut una evolució positiva i molts de pics ni tan sols una possibilitat de negociar». I afirmen que «qui s'ha mantengut immòbil en els seus plantejaments des del principi ha estat la Conselleria d'Educació».

A més, hi han volgut afegir: «ens trobem davant un document que intenta tapar les seves mancances en els punts importants de la negociació amb propostes que no tenen a veure directament amb les reivindicacions de la vaga indefinida».

El fet de comparar aquests documents «ens ajuda a veure com hi ha hagut una posició immòbil per part de la conselleria en tots els temes relacionats amb el decret de mesures urgents 5/2012 del Partit Popular, criticat per la totalitat de la comunitat educativa i per l'oposició política d'aleshores, que aquest acord incomprensiblement pròrroga», diuen.

Crítiques als sindicats
Durant la roda de premsa els docents també han volgut valorar l'anunci d'alguns sindicats que ja han decidit signar aquest acord amb la Conselleria d'Educació. Asseguren que «la lluita que hem desenvolupat aquests dos anys al voltant de la nostra plataforma reivindicativa no ha estat per salvar-li els trastos a ningú, sinó per la millora de la nostra feina i del sistema educatiu. Per això mateix, entenem com una irresponsabilitat donar suport a aquest acord de pròrroga injustificada de la precarització del nostre sistema educatiu i qüestionam obertament la bondat d'aquesta proposta d'acord».

Testimoni en primera persona
Durant la roda de premsa ha pres el torn de paraula la mestra d'educació infantil Marga Pons. Pons, ha volgut fer palesa la dificultat que li suposa tenir 28 infants de tres anys en una mateixa aula. Assegura la mestra que aquesta ràtio per aula suposa un «despropòsit pedagògic» per al desenvolupament emocional dels infants.
Pons, ha explicat que el fracàs escolar es gesta durant l'etapa d'educació infantil, quan l'infant se sent escoltat i mirat i «tal com estem no podem, no abastem!».
La mestra ha fet una crida a la Conselleria d'Educació: «Deixeu de pensar des d'un despatx i veniu a passar un matí amb nosaltres en una aula».



Valoració de l'Assemblea sobre els punts de la taula reivindicativa relatius a retallades:

Recuperació de les plantilles, del professorat d'Atenció a la Diversitat i de les ràtios anteriors a les retallades

«En aquest punt, la Conselleria mai ha facilitat un estudi de l'evolució o involució dels equips de suport educatiu, el que ha impossibilitat una negociació transparent i documentada en aquest punt. Pel que fa a la proposta de futur de la Conselleria és totalment inconcreta i no està basada en cap estudi de les urgències del sistema o de les necessitats del mateix».

Hores lectives del professorat de secundària, formació professional i EPA

«Disminuir les hores lectives del professorat duu directament lligat un augment de la plantilla. Com es pot veure a la comparativa, la proposta inicial de la Conselleria és millor que la proposta d'acord global definitiu».

Ràtios

«La proposta inicial de disminució de les ràtios de la Conselleria -aquella a la que van fer tanta propaganda a la premsa- era més valenta, concreta i d'acord a les nostres aspiracions que el que ha quedat al final. Així les coses, hem vist com en aquest punt hi ha hagut una involució del plantejament inicial».

«Pel curs 2016-2017. Es comprometen a actuar sobre aquells grups d'EI amb més de 22 alumnes en funció de la disponibilitat pressupostària i com a mesura de transició. A 4t d'infantil -els grups de 3 anys que es matriculen per primera vegada a les escoles- es baixaran les ràtios a 20 alumnes. La rebaixa a aquestes ràtios a tots els nivells d'educació infantil no estarà garantida fins al curs 2018-2019».

«Per la resta d'etapes, el document no garanteix per a quan s'arribarà a les següents ràtios»:

25 Primària
30 ESO i FP
35 Batxillerat

«Referent al pla de xoc que la conselleria mai ha volgut negociar amb nosaltres, en el document final apareix que durant el present curs es planteja prioritzar la baixa de ràtios elevades, sense concretar que es consideren ràtios elevades. Aquesta inconcreció que nosaltres hem denunciat durant tot el procés de negociació fa que no puguem valorar positivament aquesta declaració d'intencions».

Baixes 100% remunerades

«La nostra proposta inicial era cobrament immediat del 100% de les baixes. La conselleria s'ha compromès des d'un principi a què es pagaran en 2016, sense concretar el mes».
«La negociació en aquest punt no ha variat des del document inicial, excepte per la substitució de la paraula «proposta» inicial, per la de «compromís» en el darrer document».

Contractació dels interins durant els mesos de juliol i agost

«En aquest punt hi ha hagut un avanç d'un any respecte a quatre del pagament del mes d'agost:
La proposta de Conselleria perllongarà fins a 3 anys l'injust greuge comparatiu entre interins que fan feina tot l'any per una vacant i interins que fan feina tot l'any fent substitucions i que a igual feina cobren menys mesos, i també cotitzen i puntuen menys mesos».

Sexennis

«Tot i que al document final s'esmenta que els sexennis es reconeixeran o pagaran a setembre de 2016, només 4 mesos abans de la proposta inicial, en el mateix document trobam que està planificat pagar-los en 2017. Per tant el pagament dels sexennis no ha variat des de la proposta inicial, amb una retallada que es perllongarà almanco dos anys més».


Complements de tutor i de cap de departaments

«L'evolució del document d'acord global mostra com la Conselleria no s'ha mogut del seu plantejament inicial. Així, encara que al document definitiu es xerri que fan comptes de reconèixer o pagar els esmentats complements per setembre de 2017, en el mateix document es calendaritza el pagament per 2018».

Escola concertada

«El document d'acord global no recull la nostra demanda d'una simple referència a l'inici d'unes futures negociacions salarials amb els representants legals dels treballadors i les treballadores d'aquest sector que, recordem-ho, pateixen una congelació salarial des de 2007. Beques de menjador efectives i convocades en el temps i la forma adient. Dotació eficient i suficient perquè es pugui dur a terme un bon pla de reutilització de llibres.
El text de la Conselleria despenja la negociació d'aquest punt del tancament de l'acord final, cosa amb la qual nosaltres mai hem estat d'acord. Estam d'acord a una negociació externa amb les famílies, però aquesta ha d'estar tancada en el moment de la signatura de l'acord i el seu text s'ha d'incloure en el mateix».

Petició a la Conselleria d'Educació que insti al Govern Central a retirar la LOMQE

«Més enllà de declaracions institucionals i visites a Madrid, la realitat és que a Balears els docents i els alumnes ens hem hagut d'empassar la concreció autonòmica de la LOMQE del PP per inacció de la Conselleria. Partint d'aquest context, ja hem valorat positivament el fet de posar en marxa un procés participatiu dels nous currículums, però lamentam que el document d'acord global no inclogui les nostres propostes relatives a la minimització de les avaluacions individualitzades a 3r i 6è de primària i les relatives als canvis de llibres de text».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per ms, fa mes de 8 anys

Poques vegades es pot veure una organització tan claranent estalinista com aquest comitè de vava.
Estic espantada!

Valoració:3menosmas
Per Joan, fa mes de 8 anys

Si vos fixau bé es veuen les cordes de les teresetes de la taula.... patètic.

Valoració:3menosmas
Per La veu dels sense veu, fa mes de 8 anys

PROCÉS DE L'ASSEMBLEA
1. Desconvocar la vaga
2. Repartir la caixa de resistència
3. Dimissió del comitè de vaga manipulat
4. Eleccions DEMOCRÀTIQUES a tots els càrrecs de l'Assemblea

Valoració:12menosmas
Per Nito, fa mes de 8 anys

En Sastre i en Palou no havien assegurat als seus votants que no s'alliberarien? Idò no s'ho pensaren ni un mes! Aquí tenim un bon exemple d'hipocresia sindical.
I el basc, fent de comparsa, per què no es dedica a millorar el seu català penós? A qui li agradaria tenir un fill o una fill amb un professor tan analfabet en català com ell?

Valoració:8menosmas
Per Àlex g, fa mes de 8 anys

Estic sorprès: aquesta seria la primera negociació en la història recent en què la proposta d'una de les parts és pitjor que l'anterior.

Amb aquest argument ens prenen per babaus!

Valoració:3menosmas
Per margalida c., fa mes de 8 anys

Escolt i llegesc detingudament les dues postures...
Ja em perdonareu però trob que l'assemblea ha perdut el nord (el centre, que diríem en termes polítics). S'ha passat de frenada, per entendre'ns.

Valoració:9menosmas
Per miquelet, fa mes de 8 anys

Com a membre de l'Assemblea, trob que estam pixant fora de test a base de bé!

Valoració:7menosmas
Per joan antoni s., fa mes de 8 anys

Mestra d'infantil, la proposta d'acord de la Conselleria és real i acceptable. Millorable? També!
El que passa és que algunes persones tenen la fel a la gargamella i res mai tendrà bon gust.

Valoració:10menosmas
Per mestra d'infantil, fa mes de 8 anys

La vaga indefinida no s'hauria de desconvocar fins que es signin acords reals i acceptables!!

Valoració:-8menosmas
Per Toni, fa mes de 8 anys

La imatge és ben trista. Han perdut el capet i cada vegada estan més lluny de la tealitat.

Valoració:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente