algo de nubes
  • Màx: 19.17°
  • Mín: 12.82°
18°

Un ‘mar de plàstics’ a Cabrera

​Exemple de com es troben les aigües en alguns punts del Parc Nacional. /Exemplar de tortuga babaua, 'Caretta caretta', embullada en plàstics. | GOB

Aquestes darreres setmanes les aigües del Parc Nacional de Cabrera presenten una densitat «altíssima» de residus plàstics portats pels corrents marins, segons ha denunciat el GOBExpliquen que a més a més de l’impacte estètic, aquests residus generen un important impacte ambiental, que en alguns casos ja s’està manifestant de forma molt evident, com per exemple algunes tortugues marines que s’han trobat «embullades» de plàstics.

Davant el cas particular de Cabrera, des del GOB sol·liciten a la Conselleria de Medi Ambient que desplaci embarcacions de neteja a les aigües del Parc Nacional per tal de fer minvar aquesta contaminació al més aviat possible, i evitar així que l’impacte ambiental sigui més gran.

El 20% dels plàstics que arriben a la mar han estat llançats des d’embarcacions

El GOB explica que desconeixen la procedència d’aquesta «sopa de plàstics». S’estima que el 20% dels plàstics que arriben a la mar han estat llançats des d’embarcacions (recreatives, pesqueres, de transport de mercaderies o de persones), mentre que el 80% restant prové de terra i arriba a la mar bé arrossegat per rius i torrents, bé perquè a molts llocs existeixen abocadors de fems molt prop de la costa.

9 milions de tones de plàstics als mars d’arreu del món

A escala mundial els grans contribuents al problema són la Xina, seguida per Indonèsia i altres països del sud-est asiàtic, mentre que a la Mediterrània Occidental destaquen el Marroc i Algèria. Es calcula que mundialment enguany arribaran a la mar al voltant de 9 milions de tones de plàstics. Aquesta quantitat s’incrementa cada any, i s’ha calculat que el 2025 serà el doble.

Els plàstics a la mar afecten la fauna de tots els nivells, des de balenes i grans peixos fins a musclos i altres invertebrats. Algunes espècies pateixen problemes digestius fins a arribar a morir per acumulació dels plàstics a l’estómac i intestins, mentre que altres, especialment les més petites i filtradores, són afectades per l’efecte tòxic d’alguns components dels plàstics (com el bisfenol A) i també per l’efecte agregador del plàstic sobre determinades partícules orgàniques i tòxiques, com els pesticides (DDTPCB).

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.