Han passat quasi dos anys i en aquest temps un conjunt de pares, mares, sindicats, alumnes i docents han creat un símbol que servirà d’exemple quan es parli de moviment assembleari. El mes de juny de 2013 l’Assemblea de docents iniciava una vaga indefinida que cercava resoldre la diversitat de problemes provocats per la política educativa del Govern de Bauzà. Però la negociació entre l’Assemblea i l’executiu autonòmic mai no va existir i els docents sabien que el conflicte només es podria solucionar amb un canvi d'interlocutors.
Atesos els resultats de les eleccions de diumenge, l’Assemblea de Docents creu que aquest canvi està garantit. A més, destaquen que la suma dels partits que valoren positivament el Pacte per l'Educació o que troben que aquest encara hauria d'anar més enllà són majoria. I afegeixen que la suma dels partits favorables al TIL, la LOMQE, les retallades i la segregació a les aules queda en absoluta minoria i sense cap capacitat d'influència.
S’obre una porta de sortida al conflicte educatiu
Però els docents no només estan contents pels resultats d'aquestes eleccions que mostren una porta de sortida al conflicte educatiu. L'alegria apareix també fruit de la satisfacció per la feina feta aquests dos anys amb la resta de la comunitat educativa i la suma de moviments que ja venien d'abans. El col·lectiu assegura que «han estat dos anys de feina perseverant, dedicada, esgotadora i llarga» i recorden que avui en dia ningú no pot tenir cap dubte de la potència que pot tenir l'organització assembleària de les treballadores davant un conflicte.
Una de les majors causes del desgast de Bauzá
Des de l’Assemblea s’afirma que la dinàmica utilitzada ha estat una de les majors causes del desgast del president Bauzá i del seu Govern. Creuen evident que aquest desgast ha afectat el seu partit, ja que l’estratègia de la confrontació no li ha servit per res sinó per estavellar-se.
El moviment de la comunitat educativa ha aconseguit donar una importància que no havia tingut mai a l'educació i a les polítiques educatives. El col·lectiu recorda que d'ara endavant, ningú no s'atrevirà a malmetre i menystenir la seva feina ni el seu gremi, perquè, entre altres coses, tothom coneix les conseqüències que pot tenir.
La lluita continua: el boicot a la LOMQE segueix en marxa
Però davant les bones notícies els docents no es confien i recorden que la realitat del sistema educatiu encara no ha canviat. Fa una setmana va tenir lloc una altra jornada de vaga en resposta la LOMQE i per aquest motiu reiteren que segueix en marxa el boicot a les proves —amb l'ús de l'excel·lent general com a darrer extrem— i es continua demanant als claustres que votin en contra de qualsevol nou projecte educatiu que es presenti basat en els currículums de la nova Llei. Demanen l’anul·lació de les proves, no només pel seu caràcter «antipedagògic», sinó per les múltiples irregularitats que s’han patit, incloent-hi una filtració.
I en referència als currículums de secundària, que foren aprovats precipitadament una setmana abans de les eleccions sense comptar amb el vistiplau del CEIB ni del Consell Consultiu, els docents exigeixen a l'administració que els aturi i que permeti als centres funcionar un any més amb els currículums LOE, fins que s’arribi a tenir uns currículums consensuats.
Per tot plegat l’Assemblea demana als partits amb capacitat de formar un nou govern que es posicionin respecte a les noves protestes «des de ja», ja que «es tracta d'un problema urgent que cal abordar sense badar».
Com a Africa.