algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 19°
25°

El pressupost s’aprova amb 12,5 milions més per als desfavorits

22762
Mabel Cabrer (PP), Conxa Obrador (PSIB)i Fina Santiago (PSM-IV-E), en un moment de la negociació. | Pere Bota

Els pressuposts autonòmics per a 2013 s’aprovaren ahir al Parlament amb un canvi de darrera hora: el PP rectificà i acceptà tres esmenes de PSM-IV-E, negociades amb la resta de l’oposició, que suposen destinar 12,5 milions més d’euros a polítiques per als més desfavorits, triplicant la quantia inicialment prevista, però recuperant dotacions similars a les que es destinaven ara. Els doblers surten de reduir la despesa prevista en interessos del deute. L’oposició ho aplaudí, però rebutjà la resta dels comptes, aprovats per la majoria absoluta popular.

La modificació incrementa la despesa prevista en el Pla de prestacions pàsiques (incloent-hi la teleassistència)i en la Renda Mínima d’Inserció, dotats amb 2,9 milions cada un i que ara passen a tenir 10,9 milions i 7,4 milions, respectivament. En total, es passa de 5,8 a 18,3 milions i es compensa la reducció del 65%que s’havia produït en les aportacions de l’Estat a aquestes actuacions.

El primer programa és el que permet mantenir la xarxa de serveis socials d’atenció primària dels ajuntaments, a més dels albergs i centres d’acollida. La Renda Mínima, en canvi, és un ajut d’uns 420 euros mensuals per atendre necessitats bàsiques, que gestionen els consells i al qual tenen accés actualment uns 1.900 ciutadans sense ingressos i en situació de risc d’exclusió social que ja han esgotat els altres subsidis.

Els 12,5 milions per a polítiques socials s’obtenen de reduir la partida de 298 milions prevista per al pagament d’interessos del deute als bancs. El motiu és que els comptes es feren abans que el Govern s’acollís al Fons de liquiditat autonòmica (el rescat) i contenien una previsió d’interessos superior a la que ofereix ara aquest mecanisme. L’estalvi pels interessos permet fer més polítiques socials.

La portaveu popular, Mabel Cabrer, considerà l’augment “històric” en un moment en què els més desfavorits necessiten “especial atenció”. Afegí que “la Comunitat Autònoma, quan pot, destina els recursos a les persones que més ho necessiten”. La diputada de PSM-IV-E Fina Santiago avisà que la decisió compensa la retallada en les aportacions estatals i suposa tornar a “nivells de 2010”. També apuntà que l’acceptació del canvi per part del PP confirma que els interessos estaven “sobredimensionats” i que  es pot “llevar als bancs per donar a les persones”.

La socialista Pilar Costa sentencià que “el Govern encerta quan rectifica” i lamentà que el PP no pactàs res més.
A més d’aquest canvi “de calat”, imprevist perquè el dia abans el PP només preveia acceptar dues o tres esmenes de l’oposició, els populars acceptaren dues esmenes menors dels socialistes i de la no adscrita Margalida Font per destinar 60.000 euros a programes i atenció de drogues. En total foren sis les esmenes de l’oposició incorporades de 560 presentades.

Es rebaixa la tensió

Així, amb els vots a favor del PP, el rebuig de PSIB i PSM-IV-E i l’abstenció del no adscrit Toni Pastor, s’aprovaren, després de dos dies de debat, uns pressuposts autonòmics dotats amb 3.574 milions d’euros, un 2,74% menys que ara. En la segona jornada de debat no es visqué la tensió del dia anterior, quan la nova presidenta, Marga Durán, indignà el PSIB en impedir que dos diputats es dividissin una intervenció. Ahir, Durán els permeté partir el torn.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.