L'església de Santa Margalida, a prova de lladres amb un sofisticat sistema

«No em roba ni Déu», diu mossèn Guillem Feliu, rector d'una de les parròquies més segures de l'Estat

El rector de Santa Margalida, Mn.Guillem Feliu, garanteix la seguretat dels fidels.

TW
0

J.B. Palma.

La parròquia de Santa Margalida, a la zona nord de Mallorca, està considerada en el rànquing eclesiàstic com una de les esglésies més segures de tot l'Estat espanyol. Aquesta catalogació es deu a la tenacitat d'un home que fa uns anys va revolucionar la comunitat parroquial dels margalidans.

Mossèn Guillem Feliu Ramis és el rector responsable de vetlar per les ànimes dels seus feligresos i també de la seguretat del temple que el Bisbat de Mallorca li va confiar. El rector, natural de Llubí i destinat a la tranquil·la vila de Santa Margalida, ho té molt clar: «No em roba ni Déu. Bé, més ben dit, ho poden intentar, però jo ja hi som per evitar-ho», va afegir Guillem Feliu.

Fa un temps, el jove capellà compartí estovalles amb un amic expert en sistemes de seguretat privada. Arran d'aquesta conversa, sorgí la idea d'augmentar la seguretat a les dependències parroquials. «Cal pensar que jo no som com el bon Jesús, que no som en dos llocs alhora. Si som a l'església dient missa, no puc vigilar la rectoria, i si som a la rectoria, no puc vigilar l'església, això és de caixa», puntualitza.

El complex sistema de seguretat de l'església l'integren una xarxa de sistema d'enregistrament de vigilància composta per tres videocàmeres exteriors i una d'interior. Les filmacions queden enregistrades en un disc dur, les 24 hores del dia i els 365 dies de l'any. A més d'emmagatzemar les imatges, el rector pot veure de manera 'on line' les càmeres des d'un monitor que té ubicat a la rectoria o des de qualsevol punt del món que tingui connexió a internet. Les càmeres s'adapten a les normatives vigents i estan teledirigides a la façana, a les portes i a la plaça de l'església.

«El perímetre de vigilància comprèn íntegrament la propietat privada i, per tant, no incomplim la llei. Abans d'instal·lar-les me'n vaig anar a veure un bon amic meu que és jutge i em va informar de com estava la legislació sobre això», matisa el capellà, pioner a Mallorca en la instal·lació de càmeres de vigilància.Les mesures de seguretat també s'estenen al temple, que inclou un dispositiu d'alarmes amb els corresponents sensors ubicats estratègicament en portes, finestres i accessos de la rectoria, a la sagristia i a l'església.

Feliu ens permet fotografiar les càmeres i els sensors, però ens oculta la posició dels instruments de vigilància interns de la casa de Déu. El rector al·lega: «No he de donar cap avantatge als facinerosos». Mossèn Guillem Feliu ens explica: «Un dia, els dimonis d'Hiachat, de Santa Margalida, em van demanar permís per fer una festa a la plaça de l'església. Jo els vaig comentar que no hi havia cap problema, però que després ho volia tot ben recollit i els vaig deixar una clau. Els joves havien muntat una festa i van utilitzar diverses taules i cadires».

«L'endemà al matí -continua el rector-, quan van anar a recollir la brutícia i el mobiliari utilitzat el dia anterior, es van adonar que els havien tirat les taules i cadires per un terraplè que hi ha al mirador de la parròquia. Jo els vaig dir: No us preocupeu, xavals, que aquesta parròquia té càmeres de seguretat. Tot seguit em vaig seure a l'ordinador, vaig tirar enrere el disc dur i en descobrírem els autors», va concloure. Una cosa sí que té molt clara el rector: «A Santa Margalida, els feligresos poden tenir molt clar que els donatius estan en lloc segur. Aquí, com se sol dir popularment, a mi no em roba ni Déu».