El cas Pla Territorial de Mallorca (PTM) ja està en marxa. La Fiscalia Anticorrupció ha posat sobre la taula una querella criminal per tres presumptes delictes: tràfic d'influències, ús d'informació privilegiada i prevaricació. El jutge Miquel Florit ha acceptat la querella i ha decidit començar amb la ronda de compareixences.
Polítics i empresaris de Mallorca s'hauran d'exposar a les investigacions de la Fiscalia i del jutge, perquè aquests determinin qui és el responsable dels tres presumptes delictes que s'investiguen en la primera fase del cas.
Els fiscals Joan Carrau i Pedro Horrach sospiten que alguns polítics mallorquins podrien haver utilitzat la informació de la qual disposaven abans que s'aprovàs el PTM per oferir bons negocis a un grup de privilegiats empresaris de la construcció, entre els quals es trobarien: Mateu Sastre, del grup Ibercon; Vicenç Grande, del grup Drac; i Fausto Ferrero, del Grup Fer.
L'exconseller de Territori del Consell Tomeu Vicens (UM) està imputat com a principal proganista de la redacció del PTM. Tanmateix, ara ha transcendit també la imputació d'un altre polític d'un altre partit i que no era del Consell, sinó del Govern de Jaume Matas: l'exconseller de Mediambient Jaume Font (PP).
Els presumptes delictes detectats per Anticorrupció estan relacionats amb la polèmica aprovació de les Àrees de Reconversió Territorial Directa (ART). Aquesta figura urbanística de reconversió de solars prevista pel PTM ha estat qualificada pels fiscals Anticorrupció com «una excusa per urbanitzar» que ha conduït a una model territorial d'«urbanisme a la carta».
Ara el jutge investiga l'aprovació de tres ART que haurien afectat Campos i Marratxí. La primera afecta també construccions de Pollença i de Sóller; la segona, solars de l'est de la Ràpita; i la tercera, l'ordenació territorial d'Alcúdia. El presumpte negoci hauria generat 253 milions d'euros.