ANTONI OLIVER. Palma.
Teresa Riera Madurell (Barcelona, 1950) és eurodiputada del Partit Socialista al Parlament Europeu. Catedràtica de Ciències Exactes a la Universitat de les Balears, fou diputada pel PSIB al Parlament de les Illes, i ara mateix treballa com a portaveu adjunta de la comissió d'Indústria, Innovació i Energia del Parlament Europeu. Des del seu punt de vista, el tema de l'energia és tan important en les aliances geoestratègiques que pot conduir cap a la configuració d'un «nou ordre mundial, en què tindrà un gran protagonisme». Assegura que Europa hauria de parlar amb una sola veu en matèria energètica i que s'ha d'avançar cap a un mercat únic europeu de l'energia. És important la interconnexió -afirma- perquè l'electricitat circuli lliurement.
-Com es planteja el tema de l'energia a nivell europeu?
-Necessitam una font massiva d'energia, a un preu assequible i que sigui sostenible des de la perspectiva del medi ambient. A l'actualitat són dues les formes bàsiques de produir energia. D'una banda, la que prové dels combustibles fòssils i de l'altra, la gran font massiva que és l'energia nuclear. Ens trobam que la dels combustibles fòssils, petroli i gas, és a uns països molt inestables i en situacions geopolítiques molt complicades. Endemés és una energia que emet CO2.
-Quin paper hi juguen les energies alternatives?
-No són massives, i ara per ara, no asseguren el subministre. No obstant això, enfront d'aquesta situació, s'ha d'impulsar la recerca, per aconseguir eficiència energètica i energies renovables. La història de la ciència demostra que la recerca està oberta a tot i que les solucions vénen dels llocs més inusuals. S'han de cercar fórmules perquè disminuexi la despesa energètica.
-Quines solucions s'estan proposant?
-Ja està en marxa l'aplicació de tècniques de captura i emmagatzament de CO2. Una altra possibilitat és treballar en els programes d'energia nuclear de fusió. Aquesta no presenta el problema de l'eliminació de residus nuclears. La fusió reprodueix el que passa al sol i les estrelles.
-L'energia nuclear és segura?
-Els problemes que s'han produït amb les actuals plantes de fusió han estat més d'organització i de gestió de protocols interns que d'altra cosa. Ara ja hi ha centrals de quarta generació que «s'autoconsumeixen». De totes maneres, la Unió Europea ha fet una aposta molt forta per les energies renovables. El 2020 n'hi ha d'haver un 20 per cent i s'han d'haver reduït un vint per cent les emissions de CO2.
-Vós plantejàveu els problemes geoestratègics als països tradicionalment subministradors de petroli. S'han de cercar noves aliances?
-Hi ha una gran inestabilitat a certes parts del planeta. Especialment al Mitjà Orient, la situació és absolutament depriment a l'Iraq i a Algèria no s'acaba d'assolir l'estabilitat necessària. Si volem assegurar el subministre de petroli s'han de cercar noves relacions polítiques. És a dir, hi ha d'haver una diversificació i una política exterior forta en aquest sentit de la Unió Europea. La UE hauria de ser capaç de parlar amb una sola veu en el tema energètic.
-Es pot avançar cap al mercat únic europeu de l'energia?
-Hi ha una política sectorial, però cada estat té la seva pròpia organització. No obstant això, allò ideal seria la construcció d'un mercat únic de gas i electricitat i del tercer paquet energètic. Pens que s'ha d'arribar a una situació en què les empreses tinguin la seva pròpia organització, però no és convenient que les empreses tinguin la producció i la xarxa de distribució. Hi hauria d'haver una xarxa de distribució que no fos de les mateixes empreses, perquè es poguessin connectar, per exemple, a l'energia que produeixen les renovables. En aquest sentit, models diferents, com per exemple França, on l'energia és un sector públic i Alemanya, on és privat; no volen una divisió de la propietat en la xarxa de distribució. Nosaltres en aquest assumpte estam més d'acord amb la política dels britànics.
-Com veis la interconnexió amb França?
-S'ha de reforçar la capacitat en xarxa, perquè, en cas contrari, no es podrà complir amb l'objectiu de potenciar les energies renovables. És positiu tot el que sigui millorar les interconnexions, i aquesta és la política que impulsa el comissari d'Energia, Mario Monti. És comprensible que en el cas de la interconnexió hi hagi recels, però són necessàries les xarxes transeuropees. Crec que no s'ha informat bé d'aquest tema.
-Rússia està intentant que la UE sigui dependent dels seus recursos?
-Rússia ha trobat un element per fer pressió amb les seves rerserves energètiques, especialment amb el gas. Aquest fet és el que pot configurar noves aliances geopolítiques interessants. Aquest joc de pressions és una novetat i configura un nou ordre mundial en què l'energia tindrà protagonisme i, en certa manera, el determinarà.
-Què opinau de la polèmica de la utilització de biocombustibles?
-A Amèrica Llatina hi ha països que han optat pels biocarburants, el biodièsel i el bioetanol. La crítica que es fa que el blat de moro no es pot llevar a l'alimentació és fals. Només se'n dedica un tres per cent de tota la producció a biocombustible. Tampoc no és veritat que hagi pujat el preu del gra per culpa dels biocarburants. El motiu d'aquestes pujades és el consum dels països emergents.
-És difícil que en temes tan sensibles per als estats es pugui arribar a acord?
-S'han fet avenços en investigació, recerca i energia més la societat de la informació. I també en el problema d'energia, malgrat les diferents polítiques dels estats, s'ha d'aconseguir un acord. I hi ha d'haver un regulador fort, per garantir la competència.
-Quins canvis més importants creis que es poden produir en la qüestió energètica?
-Es pot donar una situació nova en les relacions nord i sud. Hi pot haver plantes de tractament de residus que produeixen energia instal·lades a països del sud. I llavors ens podem trobar amb una situació, que ja comença a perfilar-se, en què el nord serà un productor de calor i el sud d'electricitat.