algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 15°
15°

Munar: «L'urbanisme és competència dels ajuntaments, que són els que donen les llicències»

Maria Antònia Munar afirma que és atacada pel que defensa i perquè no se sotmet a l'extrema dreta

Maria Antònia Munar Munar, presidenta del Consell des del 1995 i d'Unió Mallorquina, afronta les pròximes eleccions fent una crida al centrisme i a la defensa de les senyes d'identitat. Veu un Matas «amb massa hipoteques de fora» i es mostra sorpresa perquè el PP emprengui «ara» mesures mediambientals. Està orgullosa per haver impulsat el Pla Territorial i queixosa perquè els ajuntaments del PP no s'hi han adaptat. Des d'aquest partit ha rebut atacs arran de l'escàndol d'Andratx perquè diuen que les competències d'Urbanisme són del Consell. Munar hi replica i assegura que aquestes competències i qui atorga les llicències són els ajuntaments.

-Com plantejau la recta final cap a les pròximes eleccions?
-Amb continuïtat, acabant totes les activitats que teníem programades aquesta legislatura i amb desig que tots els objectius siguin realitat.

-De què vos sentiu més orgullosa?
-Del Pla Territorial, una tasca essencial que feia vint anys que no es resolia i que ha estat aprovat; també del Pla de residus sòlids urbans, que ha entrat a la recta final i que ens fa capdavanters a Europa; i de la realització d'infraestructures viàries que eren molt necessàries.

-El Consell ha rebut acusacions molt dures del PP quan s'ha produït l'escàndol d'Andratx en el sentit que és el responsable de les competències d'urbanisme...
-Menteixen. El Consell té la competència de planificar el territori. I l'ha planificat. Començà a elaborar el Pla Territorial amb el Pacte de Progrés i el va aprovar amb el PP. És un pla centrat, eina bàsica que recull tota la normativa proteccionista, des de la Llei d'Espais Naturals fins a les DOT i la resta de normativa democràtica. L'Ajuntament d'Andratx, per exemple, no s'ha adaptat a cap normativa. Han fet el cap endavant per mantenir una cadena d'interessos. Davant això, el Consell no hi pot fer res. Només hi poden actuar els jutges, que ja ho han fet.

-Aleshores, per què carrega el PP?
-L'urbanisme és competència i potestat dels ajuntaments. És una responsabilitat municipal. UM va plantejar la creació de la figura del defensor del territori i els ajuntaments del PP s'hi oposaren perquè no volien renunciar a aquesta competència. No som responsables del fet que a determinats municipis hagin incomplit la seva obligació i voluntàriament no s'hagin adaptat a cap normativa i que a més hagin continuat la destrucció.

-Com valorau el canvi de rumb del PP? Primer Matas havia de ser el cap de llista al Parlament i al Consell, però ha canviat i presenta Rosa Estaràs al Consell...
-Ho veig normal. Matas ha dit que no té il·lusió per ser president de Mallorca. Em sembla lògic que es retiri i passi la responsabilitat a un altre.

-Però la causa real no és que el PP ha detectat divisió de vot i ha vist que molta gent votarà UM al Consell independentment de l'opció que triï en el Parlament? No cerca el PP una llista amb vida pròpia?
-Matas sap que és així perquè això és el que ens diuen les enquestes.

-La senyora Estaràs vos ha atacada molt durament...
-Deman a Matas que no empri Rosa Estaràs per crispar el Consell.

-Com valorau la crisi que ha travessat el PSM, amb la creació d'Entesa per un costat, l'entrada en el Bloc per l'altre i fins i tot que alguns dels seus membres s'hagin apropat a UM?
-Són un exemple a no seguir. Dins un partit hi ha d'haver disciplina, objectius clars i lideratge. Si no, ve la desfeta. Els partits no es poden dirigir des de l'impuls, sinó des de la intel·ligència i l'organització. Crec que el panorama final s'està component, perquè queda un PP que és la dreta més l'extrema dreta, el partit socialista i el Bloc. UM se situa una vegada més en el centre.

-Un centre ample...
-S'eixampla i creix, perquè veim el PP en manifestacions amb banderes espanyoles anticonstitucionals, falangistes, amb el braç alçat, persones que crispen i associacions fantasma que sorgeixen de no se sap on. Fa que la gent mallorquina, que pot ser de dretes, però que en tot cas és centrada i moderada amb el més ampli aspecte d'aquesta paraula, es pugui decidir a donar suport a UM. I, a la vegada, això també es vàlid per nacionalistes del PSM que no se senten còmodes dins un Bloc amb EU.

-No veis l'actual procés massa accelerat: escàndols, massiva construcció d'autopistes que no s'han pagat...
-En aquesta legislatura hi ha hagut un excés de destrucció. Això ha conduït al «tot val». I sempre als mateixos indrets i pels representants d'un mateix partit.

-Darrerament, aquest partit, el PP, ha tornat verd. Protegeix Tramuntana, la zona marítima del Llevant... -És un poc tard, no? Ara es posen a plantar arbres; ara.

-Quines són les prioritats del futur de Mallorca?
-El compliment de la legislació vigent.

-Diuen que vós i el senyor Matas no vos acabau d'entendre. Obeeix a una qüestió personal o és el reflex de la realitat?
-En l'àmbit personal ens podem entendre perquè parlam la mateixa llengua, però no veim igual el model de societat. Ens separa que jo veig Mallorca per als mallorquins sense cap tipus de concessió a ningú de fora i ell, en canvi, té moltes hipoteques... amb Madrid, amb empresaris de fora. Això fa que no estiguem d'acord.

-Què diríeu al mallorquí que està preocupat per la llengua, la destrucció del territori i l'augment de població?
-Que doni suport a UM, que defensa terra i medi ambient i que treballa per la justícia, la sanitat i l'educació sense perdre els signes d'identitat.

-Hi ha un segment d'extrema dreta que vos ataca constantment...
-Si en lloc de defensar Mallorca em sotmetés als seus interessos, no m'atacarien. Ho fan perquè no m'hi sotmet.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.