lluvia ligera
  • Màx: 24°
  • Mín: 21°
21°

L'OCB enceta la campanya «SUS Mallorca» en defensa de la llengua

Més de 600 persones omplen el Conservatori i comencen un any de reivindicacions

69854
El president de l'Obra, Jaume Mateu (dreta), aplaudeix envoltat dels representants de les entitats col·laboradores. | P. BOTA.

El «SUS Mallorca» ja ha començat. Amb un acte festiu però a l'hora reivindicatiu, l'Obra Cultural Balear (OCB) congregà ahir unes 600 persones al Conservatori de Palma per donar inici a un any de reivindicacions en contra de la política lingüística del Govern. La campanya recorrerà Mallorca fins tornar a Ciutat, on es farà una gran mobilització abans de les eleccions de maig de 2007.

El tret de sortida de la marató reivindicativa, que enguany substituirà la tradicional Diada, serví per recalcar el compromís de l'entitat per la llengua pròpia, la interculturalitat i l'ensenyament en català. El president de l'OCB, Jaume Mateu, llegí un manifest en què es considera «indigna» la política «regressiva» del Govern Matas en matèria lingüística, es reclama el compliment «íntegre» de la Llei de normalització lingüística i s'exigeix al PP que «rectifiqui» i «retorni al consens en matèria de llengua i de cultura».

El document, que es llegirà en tots els actes prevists aquest any pels pobles, és especialment contundent amb el Decret del Trilingüisme, considerat per l'Obra «el major atemptat contra la personalitat» dels ciutadans de les Illes que s'ha produït «en democràcia». Mateu demanà la derogació del «Decret Fiol» per considerar-lo un «projecte d'anhihilació cultural» i «de clara segregació lingüística» i advertí que si el Govern manté aquesta norma «impulsarem mobilitzacions» per aturar l'«agressió».

Les crides a una «acció clara i rotunda» per «dignitat», a ser «un poble alegre i combatiu», a «plantar-se» o a «sortir al carrer» per respondre les actituds de «menyspreu» a la llengua i cultura pròpies es repetiren en un acte marcat per una forta càrrega simbòlica, que aixecà freqüents aplaudiments d'un públic entregat. El coordinador de l'OCB, Tomeu Martí, acusà el PP de voler «liquidar» l'ensenyament del català amb un Decret «verinós» com el del trilingüisme. Un Decret que, segons Martí, deroga el Decret de Mínims, és «discriminatori», «romp la pau lingüística» i vol ser «el tir de gràcia a l'ensenyament en català». Actuacions musicals, projeccions i mostres folklòriques remataren el sus del «SUS Mallorca».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.