bruma
  • Màx: 28°
  • Mín: 19°
19°

Els consells pacten amb Madrid 568 milions d'inversions en carreteres

Munar du 430 milions per a Mallorca i Eivissa queda amb un terç del que volia

78088
Els representants del Govern central, de l'autonòmic i dels tres consells posaren abans d'iniciar la reunió.

El Ministeri de Foment i els tres consells insulars arribaren ahir a un acord per desbloquejar la inversió estatal de 568'6 milions d'euros en les carreteres de les Balears fins a l'any 2020. Per fer realitat aquest acord, es firmaran tres convenis, un amb cada Consell, i les institucions insulars també s'hauran de comprometre a realitzar inversions addicionals. La presidenta del Consell de Mallorca, Maria Antònia Munar, aconseguí 430'9 milions d'euros, mentre que Eivissa, governada pel PP, s'haurà de conformar amb un terç del que volia. Munar signà a més un acord amb Justícia per cedir-li l'edifici de Carreteres del carrer Miquel Santandreu mentre es facin obres als jutjats de Via Alemanya.

El Ministeri de Foment i els tres consells insulars arribaren ahir a un acord per desbloquejar la inversió estatal de 568'6 milions d'euros en les carreteres de Balears -430'9 per a Mallorca- fins l'any 2020. Per fer-ho possible es firmaran tres convenis, un amb cada Consell, i les institucions insulars també s'hauran de comprometre a fer inversions addicionals.

Aquesta fou la principal conclusió de la reunió d'ahir al Ministeri de Foment entre el secretari d'Estat d'Infraestructures, Víctor Morlan; el delegat del Govern, Ramon Socias; els presidents dels tres consells, Maria Antònia Munar (Mallorca), Joana Barceló (Menorca) i Pere Palau (Eivissa-Formentera); la vicepresidenta del Govern, Rosa Estaràs; la consellera d'Obres Públiques, Mabel Cabrer, i els tres consellers insulars del ram.

Després de la cimera, queda clar que el Ministeri firmarà un conveni amb cada consell que no podrà contenir ni projectes inclosos en anteriors acords ni obres iniciades o licitades. Munar afegí que en el cas de Mallorca les carreteres no hauran de ser «conflictives».

Dels 568'6 milions que aportarà Foment -incloent-hi obres i expropiacions-, 430'92 seran per a Mallorca, 68'8 milions per a Menorca i la mateixa quantitat per a Eivissa. Mentre que les dues primeres aportacions s'ajusten a les previsions, en el cas pitiús suposa un terç del que demanava el seu Consell, l'únic governat pel PP. Aquestes quantitats hauran de ser complementades pels consells, que hauran de comprometre també inversions en carreteres fins l'any 2020.

Si es financen o no autopistes, com també els projectes concrets a portar a terme, es decidirà en posteriors reunions bilaterals, més tècniques, que s'iniciaran en 15 dies. D'entrada, Foment dissenyarà i executarà tots els projectes del conveni però podria fer encomanes de gestió «puntuals» als consells. Segons Munar, això permetria «agilitar» les actuacions «prioritàries».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.