algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.74°
15°

El Consell d'Europa recomana la immersió lingüística a les escoles

Insta a crear «un altre model educatiu» en defensa del català a les Illes Balears

90490
L'informe del comitè d'experts del Consell d'Europa recomana al Govern balear més esforços a les Illes en favor del català.

Un informe lingüístic del Consell d'Europa ha suggerit que el Govern balear implanti «un altre model escolar» i aposti per estendre, «de manera sistemàtica», la «immersió total». Aquesta recomanació l'estén al País Valencià i a Galícia, però no a Catalunya, que rep l'enhorabona pel seu «excel·lent sistema educatiu».

L'informe ha estat realitzat per un comitè d'experts independents, el qual ha estat el primer que ha avaluat l'aplicació de la Carta del Consell d'Europa per la Protecció de les Llengües Regionals i Minoritàries, en vigor d'ençà el 2001. El document fou aprovat dimecres pel Comitè de Ministres (representants dels governs dels països membres) del Consell d'Europa, després que el comitè d'experts visitàs l'Estat espanyol l'any passat per conèixer la situació de les diferents llengües. Durant la «inspecció», els tècnics del Consell d'Europa s'entrevistaren amb autoritats regionals i jurídiques, polítics, periodistes, pedagogs, ONG i representants lingüístics.

Tot i que el document felicita l'Estat per la protecció que dóna a les llengües minoritàries, també adverteix que, en general, la normalització de les diferents llengües no és satisfactòria en els àmbits dels tribunals i l'Administració perifèrica.

Igualment, l'informe dedica vint pàgines a la situació del català a les Illes. En aquest apartat, a més de fer les consideracions abans esmentades, els experts indiquen que «l'actual model educacional no assoleix el nivell necessari». En aquest sentit, els tècnics consideren que per assolir el nivell ideal d'una llengua cooficial és necessària «l'oferta a Balears d'un ensenyament essencialment en català i no limitat a la meitat del currículum».

D'altra banda, el treball adverteix que el sistema judicial «no sembla garantir que els procesos judicials siguin igualment conduïts en català que en castellà quan un parlant el requereix». En aquest sentit, creu que el fet que hi hagi «un nombre limitat de jutges capaços de parlar català és un obstacle».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.