Les sol·licituds d'adopcions a Mallorca s'han disparat un 41 per cent durant el primer semestre del 2005 respecte al mateix període de l'any 2003, en passar de les 76 peticions registrades fa dos anys a les 107 d'enguany. Així ho varen afirmar ahir Antoni Serra, president de l'Institut de Serveis Socials i Esportius (S'Institut) del Consell de Mallorca, i el seu director de Menors i de Família, Antoni Calvo.
Serra no va dubtar a l'hora de qualificar aquest increment de «significatiu». Tot i això, segons el president de S'Institut, aquesta administració insular s'ha vist capacitada per informar les famílies adoptants i per gestionar els certificats d'idoneïtat en un temps d'entre 5 i 6 mesos.
Per la seva part, Calvo va destacar la importància que tenen les xerrades, els cursos de formació i les entrevistes amb els psicòlegs i treballadors socials prèvies a l'obtenció del certificat d'idoneïtat. Igualment, el director de Menors i de Família de S'Institut va destacar que les Balears estan «entre les comunitats autònomes que tenen un índex més alt d'adopcions».
Pel que fa al temps que es pot allargar una adopció, Calvo va informar que en el cas de Rússia una família pot tardar uns dotze mesos a aconseguir la paternitat d'un menor, mentre que en el cas de la Xina aquest termini és més breu i no supera els vuit mesos. Igualment, si l'adopció es produeix en l'Estat espanyol el termini pot ser molt variable d'un cas a l'altre, segons Calvo, ja que hi ha molta més demanda de nadons sans que de menors amb una certa edat o malalties físiques o psíquiques cròniques. Tanmateix, en tots els casos s'ha d'afegir els cinc mesos que tarda una família a aconseguir el certificat d'idoneïtat, amb la qual cosa el temps per adoptar es pot allargar fins a l'any i mig.
Pel que fa al perfil de les famílies i dels menors, dels 35 que han arribat enguany, 21 han arribat de Rússia, 12 de la Xina, un de l'Índia i un altre d'Etiòpia. Igualment, durant el primer semestre les famílies mallorquines han fet 57 sol·licituds per adoptar menors residents a l'Estat espanyol.
Pel que fa a les famílies, la majoria són matrimonis formats per persones nascudes en els anys seixanta i de l'àrea metropolitana de Palma.