algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
17°

El Nobel Jean Dausset i l'112 de Madrid, entre els premiats amb els Ramon Llull

Una trentena de persones i entitats rebran els guardons atorgats pel Govern balear

R.G./E.D. Palma.
El portaveu del Govern balear, Joan Flaquer, va donar a conèixer els noms de les 33 persones i institucions que enguany seran guardonades amb els premis Ramon Llull. Entre ells es troben el premi Nobel de medicina, Jean Dausset, l'empresari sabater Llorenç Fluxà, el jesuita Joan Nada o el pintor Joan Miralles, el violinista Bernat Pomar, Alexandre Ballester (dramaturg), Felipe Rodríguez Moreno (tècnic turístic), l'actor Simó Andreu, el futbolista Miquel Àngel Nada, María José Hidalgo (empresària), la historiadora Maria Barceló Crespí, la pintora i activista Teresa Matas, el director general d'Aebal, José Jaume Pons, El geògraf i historiador, Miquel Ferrer i l'empresari Marc Ferragut a títol pòstum.

Aproximadament un terç del premiats són personalitats o col·lectius menorquins. Precisament, el lliurament de les distincions tindrà lloc al Teatre Principal de Maó, el pròxim dia 28 de febrer. El president Jaume Matas oficiarà l'acte. A més, per primera vegada a la història dels guardons s'ha reconegut una institució forana: eCentre d'Emergències 112 de Madrid, per la tasca que va desenvolupar amb ocasió de l'atemptat de l'11 de març de 2004 a Madrid.

En aquesta ocasió el Govern va demanar l'aportació i els suggeriments dels consells insulars a l'hora de decidir la nòmina de premiats. Pel que fa a la medalla d'or de la comunitat autònoma, l'Executiu balear donarà a conèixer el nom de l'elegit o elegida després del Consell de Govern del divendres, 25 de febrer. Entre els premiats que estaran a la capital menorquina recollint el guardó també es troben:

JOSEP DE OLIVAR.
Ciutadella, 1918. Exbatle de Ciutadella i president de la Junta de Caixers Senyors. El Govern ha valorat la seva tasca a l'hora de perpetuar les tradicions del poble menorquí i per la seva aportació a la prosperitat de l'illa com a primer edil i com a responsable de la Coperativa insular.

CATALINA BUFÍ. Eivissa, 1940. Música i docent. Per consagrar la seva vida a l'ensenyament de solfeig i piano a les Pitiüsses. Bufí va contribuir a la creació del conservatori d'Eivissa.

ANDRÉS SEGUÍ. Enginyer naval i empresari. Per la seva trajectòria empresarial en el sector navilier, marcada per l'afany d'innovació. També va contribuir a enllaçar les Illes nitjançant un transport marítim eficaç.

ASSOCIACIÓ AMICS DE L'ÒPERA DE MAÓ. Per augmentar la tradició musical menorquina en el món de la lírica i per haver projectat internacionalment el nom de l'illa organitzant representacions operístiques de qualitat.

AIRES DE MUNTANYA. L'associació folklòrica de Selva ha estat guardonada per la seva tasca de preservació de la dansa popular, que ha permès mantenir viva la tradició des nostres avantpassats.

VICENÇ MATAS. Palma, 1935. Llicenciat en dret. Per la seva tasca d'estructuració jurídica de l'autonomia de les Illes Balears.

GABRIEL SEGUÍ. Veterinari. En reconeixement a la seva tasca professional, dedicada a la millora i la selecció de la vaca de raça menorquina, fins aconseguir el reconeixement internacional del bestiar boví de l'illa.

FRANCESC FORNALS. Maó, 1924. Militar i especialista en fortificacions menorquines. La distinció respon a la seva dedicació a l'estudi d'aquests tipus d'estructures.

RAFAELA GOMILA. Es Mercadal, 1923. Religiosa, filla de la Misericòrdia. Per la seva tasaca al Seminari Menorca més de mig segle.

MOSSÈN RAMON SERRA. Fundador de l'Escola de l'Esplai. Pel foment de l'associacionisme juvenil les Illes Balears i per la seva aportació a l'enfortiment de la participació ciutadana, la cohesió social, la solidaritat i altres valors humans i democràtics.

RAFEL TORRRES. Ciutadella, 1923. És el cavaller de més edat de les festes de Sant Joan de la seva ciutat. En reconeixement a la seva dedicació a l'hora de conservar i perpetuar les tradicions més arrelades al costumari menorquí.

ANTONIO OBRADOR. Creador d'espais. En reconeixement de 25 anys de trajectòria professional que l'han fet mereixedor d'espectaculars encàrrecs arreu del món. Obrador ha associat el nom de Balears amb més nivell de creació i rehabilitació d'espais.

ÀGUEDA VADELL. Es Mercadal, 1924. Restauradora. Per tota una vida de dedicació a la cultura gastronòmica de Menorca. Vadell ha preservat la tradició de la cuina heretada de les antigues receptes populars.

MENORCA BÀSQUET. Per la trajectòria esportiva d'un club que, actualment, és el màxim exponent del bàsquet de les Illes Balears, a més de tot un referent per l'esport menorquí.

JOSE TORRES RIERA. Formentera, 1942. Enginyer tècnic aeronàutic i físic. Guardonat per la seva prestigiosa aportació a la ciència espacial; per haver participat de manera activa en els programes més innovadors del panorama internacional. A més, ha estat un dels científics espanyols pioners en la seva disciplina.

ANTONI CARDONA SANS. Alaior, 1927. Cooperativista. En reconeixement a la seva tasca de promoció del moviment cooperativista de Menorca i per haver fet per la sensibilitat pels problemes socials.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.