M.CAMPOMAR. Palma.
Amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental, l'Associació Balear de Salut Mental (ABSM) i l'Associació Mallorquina per a la Salut Mental Gira-Sol han volgut posar de manifest l'important dèficit de recursos que existeix a les Balears per atendre les persones que pateixen una malaltia mental. Xisca Tur de l'ABSM assegura que tot i que els darrers anys s'han augmentat els recursos materials i personals, «encara queda molt per fer per poder donar una atenció de qualitat» i recorda que dels 9,3 professionals que el Comitè Tècnic de Salut Mental recomana per cada 100.000 habitants a Balears sols n'hi ha 5,9.
Gira-Sol mostra la seva sorpresa pel fet que les Illes Balears siguin una de les comunitats autònomes amb menys recursos destinats a aquestes persones, comparat amb altres comunitats que tenen una renda per càpita molt menor, com Andalusia, Extremadura o Astúries. Com a conseqüència d'aquesta manca de recursos, aquesta associació es troba que no pot atendre totes les demandes d'habitatges tutelats, i els falten recursos orientats a la reinserció laboral o pel seu Servei Especial d'Ocupació. A més molts dels seus socis no poden accedir als tallers i activitats que organitzen per la manca de professionals i per l'espai al seu local, que els ha quedat petit.
Mentre continuen sense resoldre's aquestes deficiències, associacions com Gira-Sol continuen la seva tasca per millorar la qualitat de vida de les persones amb malalties mentals severes, principalment l'esquizofrènia. Per aconseguir-ho l'associació compta amb el club social i el Centre Especial d'Ocupació (l'unic a Balears), gràcies al qual actualment tretze dels seus socis han aconseguit trobar feina (set a quioscs de premsa als hospitals de Son Dureta, Joan March i Hospital General, cinc com a jardiners al Joan March i una com a costurera a l'Hospital de Manacor).
L'objectiu del club social és, segons explica Assumpta Tebé, educadora social de l'associació, «aconseguir que els malalts recuperin les habilitats que han perdut». Es tracta d'habilitats socials bàsiques, com la comunicació o poder demostrar els seus sentiments. La major part de les persones que es fan socis de Gira-Sol tenen un problema comú, «a conseqüència de la seva malaltia s'han aïllat de la societat». Així que el que pretenen aconseguir mitjançant l'associació és «recuperar les ganes de sortir i de relacionar-se». Aquest és un dels objectius que persegueix l'associació a través dels seus tallers. Són els propis usuaris els que proposen les activitats que els interessen, d'aquesta manera es promou la seva participació. Així actualment Gira-sol compta, entre d'altres, amb tallers de rehabilitació cognitiva, esport, teatre, curtmetratge, arts plàstiques, anglès, música o cuina.
Dins del taller de curtmetratge, els usuaris del club social han aconseguit enguany el seu primer èxit. S'han proclamat guanyadors del premi «Puja't al curt», organitzat per l'Associació de Paralítics Cerebrals d'Alacant. Assumpta explicà que «fou una experiència molt postiva, ja que suposà una injecció d'autoestima i serví perquè tornassin a tenir confiança en ells mateixos». Una vegada que han passat pel club social i han recuperat les seves habilitats, l'associació selecciona aquells que estan motivats per començar a fer feina i entrar en el programa «Palma Segle XXI» d'inserció laboral, subvencionat per l'Ajuntament de Palma. Gràcies a aquest programa l'any passat 19 socis de Gira-Sol aconseguiren feina.