nubes dispersas
  • Màx: 15.38°
  • Mín: 7.66°

La flota de l'OTAN adverteix del perill terrorista a la Mediterrània

Els set vaixells de combat arribats a Palma lluiten contra el tràfic marítim d'armes

94434
El comodor Leon Bruin a la nau holandesa.

El comodor Leon Bruin, màxim comandant de la flota atlàntica de l'OTAN ancorada al dic de l'Oest, va advertir ahir a Palma que ha augmentat l'amenaça terrorista a la Mediterrània. Bruin, davant la pregunta de si tenia constància que havia augmentat els riscs d'atacs i atemptats a la conflictiva mar, va respondre afirmativament i va explicar que «és una mar amb molts de riscs, a causa de la massiva entrada de vaixells per l'Estret de Gibraltar i pel Canal de Suez», zones pròximes als països emissors de terroristes islàmics (el Marroc, Egipte, Aràbia Saudita i el Golf Pèrsic).

El comodor Bruin va fer aquesta observació en una roda de premsa amb motiu de l'arribada ahir de la flota atlàntica de l'OTAN (Stanavforlant) a Palma. Set unitats d'aquesta força naval permanent de l'organització militar són des d'ahir a Palma, segons va confirma Bruin, l'objectiu de l'OTAN és contribuir en aigües de la Mediterrània a la guerra contra el terrorisme en l'operació anomenada Active Endeavour.

Segons va informar el comodor, «ens dirigim a la Mediterrània Oriental per inspeccionar vaixells que són sospitosos de contraband d'armes i altres mercaderies il·legals». Bruin durant tota la roda informativa va tenir molta cura de no donar detalls sobre la missió ja que «no podem informar-ne perquè quan tothom els coneix també els acaben sabent els vaixells que es dediquen al contraband». En aquest sentit, Bruin va assegurar que les seves naus poden fer aquestes funcions però que «seria millor amb vaixells més lleugers».

Així i tot, va informar que la flota, que ha de recollir el pròxim 16 d'abril el testimoni de la flota de l'OTAN destinada permanentment a la Mediterrània (Stanavformed), «no té cap arma nuclear ni és propulsada amb aquest tipus d'energia. Les armes que tenim són les convencionals: tot tipus de canons i de torpeds però, igual que els cosos de policia quan patrullen, no les feim servir».

Tanmateix, les característiques de l'imponent flota aconsegueix crear un efecte dissuasori sobre qualsevol vaixell que es dediqui al tràfic il·lícit d'armes i altres mercaderies. De fet, emodus operandi de la flota serà, segons va explicar el comodor, «esperar a rebre informacions des del centre de comandament de l'OTAN a Nàpols sobre quins vaixells hem de controlar i demanar al capità de la nau que ens deixi fer un escorcoll. Si no tenen res a amagar normalment ens deixen fer-ho. En cas contrari, anotam les dades del vaixell i informam al port que el rebrà que la seva mercaderia no ha estat escorcollada».

Els set vaixells que des d'ahir i fins dia 13 d'abril atraquen a Palma són l'holandès HNLMS Jacob van Heemskerck, el britànic HMS Campbelton, el noruec HNOMS Narvik, el portuguès NRP Alvares Cabra, el danès HDMS Pweter Tordenskiold, l'alemany FGS Köln i l'USS Klakring, dels Estats Units.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.