cielo claro
  • Màx: 14.96°
  • Mín: 7.61°
13°

Els plàtans de la Rambla i el Born estan malalts i els queden 25 anys

Aquesta espècie està afectada per un fong causat per la contaminació

Els plàtans de la ciutat de Palma tenen en aquests moments una esperança de vida de vint-i-cinc anys. Si no es troba una solució immediata per a la malatia que pateixen, el 90% dels arbres d'aquesta espècie que hi ha plantats arreu de la ciutat morirà i hauran de ser substituïts. Els carrers més afectats seran el passeig del Born i la Rambla, que poden perdre la seva imatge característica. Així ho va explicar ahir el tinent de batle d'Infraestructures de l'Ajuntament de Palma, José María Rodríguez, que assegurà a Diari de Balears que els arbres estan afectats per dos tipus diferents de fongs contra els quals no hi ha cap possibilitat de lluita amb els coneixements en matèria de plagues forestals que existeixen en aquests moments.

Sembla ser que aquest fong es produeix com a conseqüència de la contaminació mediambiental de les ciutats de tot Europa, però també en els pobles de Mallorca s'han detectat problemes en els plàtans provocats per aquest motiu. El que passa és que dos dels principals passeigs de la ciutat podrien perdre per complet la seva fesomia, i a altres ciutats de l'Estat com Barcelona o Madrid la problemàtica és molt greu. A Europa, la ciutat que pitjor està vivint aquesta malaltia dels plàtans és París, ja que a la capital francesa el 80% del seu arbrat es compon d'aquesta espècie d'arbres.

De fet, els departaments de jardins de moltes ciutats, entre elles Palma, estan estudiant com allargar al màxim la vida dels plàtans que ornen els seus carrers, amb la finalitat que es trobin recursos que permetin salvar-los, però la cura per aquesta malaltia no ha arribat encara. «De moment hem canviat la forma de les podes, per no debilitar molt els nostres arbres», va explicar Rodríguez, però «no hi ha solucions definitives per combatre la malaltia que estan patint actualment els plàtans de tot Europa».

Totes les ciutats han deixat de plantar plàtans en els seus carrers i Palma no en serà una excepció. De fet, està previst que en el tram comprès entre el carrer dels Oms i l'avinguda d'Alemanya ja no es plantin aquests arbres, sinó lledoners. «No ens podem permetre el luxe de col·locar uns plàtans que estèticament són molt macos, però que ens donaran molts de problemes», explicà Rodríguez. Els plàtans són arbres caducifolis corpulents que poden arribar a tenir en els seus exemplars més grans fins a quaranta metres d'alçada. La seva escorça es fragmenta en grans bocins anomenats ritidoma. Té fulles palmades grosses i és un excel·lent arbre d'ombra, molt comú en parcs i jardins de les ciutats.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.