Palma registrà 2.162 ferits en accidents de trànsit l'any 2001. D'aquestes víctimes, 578 varen ser catalogades entre molt greus, greus i de pronòstic reservat. I gairebé un terç d'aquests accidentats patí seqüeles psicològiques, detectades un mes després del sinistre, segons l'estudi inèdit efectuat per Cort i la Universitat de les Illes Balears. Sis mesos després, el percentatge s'incrementava.
L'estudi de prevalença a què ha tingut accés Diari de Balears confirma la predicció de l'Organització Mundial de la Salut que indica que les pandèmies del segle actual seran els accidents de trànsit i els transtorns mentals. El psicòleg Vicenç Ferretjans, autor de l'estudi i membre fundador de l'Associació Balear per l'Estudi de la Sinistralitat Viària i del Trànsit (Abesvit), explica que un futur treball s'haurà d'adreçar als resultats d'accidents a carreteres i autopistes, vies en què la velocitat major afavoreix conseqüències més greus.
Les dades ara publicades cobren un valor afegit en recordar que els accidents es produïren a vies urbanes, de velocitat lenta, on els sinistres no acostumen a ser especialment violents. Els principals portaveus de l'Abesvit "com el seu president, Jaume Rosselló" són contraris a la construcció de vies ràpides a les Illes, ja que consideren que fan davallar la sinistralitat a canvi d'ocasionar accidents més greus i sovint letals. Contràriament, l'exdirector de Trànsit a les Balears, Javier Coromina (membre també de l'Abesvit), s'ha pronunciat a favor de les vies ràpides.
Mentrestant, l'estudi de prevalença és contundent: almanco un 27'2 per cent dels pacients avaluats mostrava símptomes de problemes psicològics un mes després de l'accident, i un 13'6 mostrava clarament un transtorn. La despesa pública que genera aquesta morbiditat psicològica encara no ha estat definida; però cal considerar que, sis mesos després de l'accident, la simptomatologia psicològica afectava ja un 34'4 per cent de les persones entrevistades.
La conseqüència més freqüent, amb un 9'1 per cent després d'un mes de l'accident, ha estat el transtorn de l'estrès postraumàtic (conegut amb les sigles TEPT), que es caracteritza, en primer lloc, perquè el pacient reexperimenta de manera involuntària el seu accident: en somnis o despert, reviu l'angúnia d'aquell moment.