Els professors de la Universitat de les Illes Balears (UIB) Antoni Sastre i Joan Mir varen acabar diumenge un curs sobre «Turisme i economia» en què va quedar palès l'interès que ha despertat l'ecotaxa entre l'alumnat de la Universitat Catalana d'Estiu. Sastre els va deixar clar que «la repercussió de l'ecotaxa sobre el turisme és mínima». Sastre explicà a aquest diari que «la repercussió de les taxes aeroportuàries i altres imposts és semblant a la de l'ecotaxa, però pràcticament ningú no n'ha parlat». Precisament, Sastre cosignà un article amb Mir publicat a Prada en què es critica durament els hotelers, que Mir qualifica de «depredadors de la nostra economia», i valora el «coratge» del Govern en aplicar l'ecotaxa.
En aquest curs Sastre va explicar «els antecedents històrics del turisme, el mercat turístic actual i la influència del turisme sobre l'economia». Així, Sastre va exposar que «la data clau que marca el punt d'inflexió del turisme a les Balears és els anys 60. Clar que abans, en el segle XIX, ja hi havia viatgers que varen escriure molts de llibres, i a principi del segle XX hi havia moltes persones i institucions que en crearen els fonaments. Aquest desenvolupament es va quedar molt tallat per la Guerra Civil, fins que els EUA pactaren amb Espanya i s'inicià un procés d'obertura que dóna un procés liberalitzador de l'economia. Apareix llavors el turisme de masses, després que les classes mitjanes europees aconsegueixin un cert poder adquisitiu.
Aquest turisme gaudia d'un preu reduït per passar les vacances, i d'un paisatge i unes infraestructures aeroportàries atractives. La clau, però, la varen tenir els touroperadors, que varen finançar els hotelers i varen fer contractes de fins a cinc anys. A partir d'aquí, als anys 70 va haver-hi una davallada, va tornar a haver-n'hi una altra a principi dels 90 i a partir del 93 va créixer de nou fins ara, que no diria que hi hagi una crisi, sinó un descens». Sastre afirma que «ara es comencen a veure els efectes negatius del turisme i que pot dur-nos a una fase en què diguem que el turisme no és bo».
Pel professor, «en l'actualitat les Balears són una destinació madura» i la crisi no existeix, ja que «enguany, en comparació amb 1995 i 1996, estam igual, que déu n'hi do. El que passa és que s'ha creat més oferta, més negocis i hi ha empresaris que viuen una crisi. Ara hem de tenir en compte que no podem créixer gaire més, perquè al turista mateix no li agrada anar a un lloc massificat». Sastre confessa que «es podria fer més perquè vingués més turisme en temporada baixa. No sé si ho ha de fer el Govern autonòmic o el central. S'han de donar crèdits subvencionats o ajudes fiscals per incentivar aquest turisme, ja que un hotel tancat suposa aturats que pagam tots».