algo de nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 17°
17°

Aina Salom i Ana Castillo intercanvien insults al ple del Parlament autonòmic

Font diu que el president de la Cambra és un «àrbitre casolà» i demana «més democràcia»

La consellera de Sanitat, Aina Salom, acusà ahir el PP d'haver convertit l'Hospital Psiquiàtric de Palma en un «camp de concentració», on els pacients estaven reclosos en «condicions infrahumanes» L'acusació es formulà al ple del Parlament. Salom efectuà aquesta afirmació en resposta a la diputada del PP, Ana Castillo, que havia qualificat de «feixista» el director de Gesma, Josep Carbonero, per no haver deixat entrar al Psiquiàtric representants de l'Associació de Veïns de Son Forteza. Després de la intervenció de Salom, l'exconseller de Sanitat Francesc Fiol demanà la paraula al president de la Cambra, Maximilià Morales, per defensar-se. Morales no l'hi concedí en no haver estat esmentat explícitament.

Tot començà amb una pregunta de Castillo formulada amb els següents termes: «Atesa la insistent demanda social i política en aquest sentit, quan pensa la consellera de Salut i Consum demanar la dimissió del senyor Carbonero?». Pel PP, Carbonero és un «element de desestabilització» i només continua al Govern perquè el seu càrrec correspon a la quota d'Esquerra Unida. Salom el defensà com a persona «molt eficient, que gaudeix de tota la meva confiança». Quan la irritació de la interpel·lada i de la interpel·lant assolí el nivell esmentat més amunt, Salom descrigué com a «camp de concentració» el Psiquàtric que gestionava el Partit Popular, al qual acusà «d'incompetència i d'ignorància. Els conservadors demanaren, sense èxit, que la consellera es retractàs.

Un altre episodi de confrontació parlamentària es visqué ahir al ple del Parlament quan Jaume Font criticà que el conseller de Treball, en una roda de premsa convocada dissabte passat per comentar el cas Formentera, s'hagués referit al ministre de Medi Ambient com «un pocavergonya», apel·latiu que, segons el diputat del PP, per ventura convé més al líder d'EU. Grosske demanà la paraula a Morales, que l'hi denegà, perquè Font l'havia «insultat» sense que l'al·lusió tingués res a veure amb la qüestió que es discutia en aquells moments, la política mediambiental.

Ja pels passadissos de la Cambra, Font exigí a Grosske que demanàs disculpes al ministre Matas. Font criticà també el president de la Cambra, perquè és un «àrbitre una mica casolà», i reclamà «més democràcia» al Parlament. D'altra banda, i en relació a les enquestes comandades per l'Executiu a l'empresa Sondymark, el PP anuncià que presentarà una moció perquè siguin els serveis estadístics del Govern els encarregats de dur a terme els sondeigs o que s'arribi a un conveni de col·laboració amb el Centre d'Investigacions Sociològiques. El Pacte de Progrés aconseguí que no prosperàs una moció del PP que pretenia que el Parlament lamnentàs i rebutjàs el fet que no hi hagi cap menorquí al Consell de Govern.

Els conservadors també defensaren sense èxit que una proposició que instava l'Executiu a modificar a la Llei de protecció d'animals que viuen en un entorn humà perquè en quedàs exclosa la prohibició de celebrar competicions de tir a la guàtlera. Finalment, tots els grups polítics donaren el vistiplau a l'aprovació de la liquidació del pressupost del Parlament de l'exercici 2001.

Crispació forçada
La crispació al Parlament, tot i que hi ha moments en què esdevé real, té un origen molt forçat que no es correspon gaire amb l'ambient que es respira al carrer. Hi ha gent que presumeix que aquesta crispació impostada respon a una estratègia establerta amb càlcul. Si és així, com és possible que n'hi hagi que mosseguin l'ham amb tanta de facilitat quan a l'adversari se li veuen les intencions des d'un quilòmetre enfora. Sigui com sigui, l'espectacle és patètic.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.