algo de nubes
  • Màx: 18.99°
  • Mín: 13.31°
17°

Mesquida aconsella al comerç que perllongui el doble etiquetatge

Atribueix a l'euro el 50% de la pujada de preus registrada el gener

El conseller d'Hisenda, Joan Mesquida, recomanà ahir als comerciants que perllonguin l'existència del doble etiquetatge en euros i en pessetes perquè els ciutadans encara no controlen bé els preus i aquesta circumstància incideix negativament en l'activitat comercial. Mesquida presidí ahir la reunió de l'Observatori de l'Euro, que avaluà el pla director aplicat durant aquests dos mesos de transició a la moneda única. El resultat, segons el conseller d'Hisenda i Pressuposts, ha estat «un èxit modèlic», malgrat els problemes que encara pateixen els consumidors per fixar exactament el valor dels preus.

El conseller destacà la feina realitzada pel Centre Balears Europa, presidit per Miquel Morata, que ha facilitat informació especialitzada a 120.000 estudiants i 17.000 persones grans, a més de 3.000 professionals i 700 comerços. Per Mesquida, «ahir acabà l'anècdota, ja que la pesseta desapareix a partir d'avui i comença el regnat absolut de l'euro». Com a efectes beneficiosos, el conseller destacà la creació d'una zona d'estabilitat econòmica, amb generació d'ocupació i foment de la inversió, cosa que es tradueix en «prosperitat econòmica i social».

En relació al turisme, l'euro «afavorirà la dinamització comercial i facilitarà les compres als visitants, que podran comparar els preus amb els seus països d'origen». Igualment, eliminarà els perjudicis econòmics de milers de milions derivats del tipus de canvi de moneda. Joan Mesquida atribuí a la transició a la nova moneda el 50% de l'impuls inflacionista registrat durant el mes de gener, ja que ha coincidit amb la pujada generalitzada de preus de començaments d'any i, també, amb la nova metodologia aplicada per calcular l'Índeix de Preus al Consum (IPC).

El conseller coincidí amb «la impressió psicològica» que els preus han pujat, malgrat que segons estudis de les cambres de Comerç el 65% dels ciutadans encara no identifiquen exactament el valor dels productes que paguen. Segons Mesquida, aquests increments han afectat de manera especial productes de primera necessitat. La Conselleria d'Hisenda ha assumit que, durant les primeres setmanes de gener, la conversió a l'euro recaigué «sobre el petit comerç, davant les grans cues a les entitats financeres». A les Illes, 40.000 establiments s'han acollit al Codi de Bones Pràctiques. Mesquida augurà que, a l'igual que en altres països, les monedes més petites, d'un i dos cèntims, «aniran desapareixent aviat».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.