algo de nubes
  • Màx: 17.67°
  • Mín: 8.69°
14°

La «llengua blava» provoca pèrdues de 200 milions a Menorca, segons Fagme

Les organitzacions agràries discrepen sobre les indemnitzacions pels ramaders

L'epidèmia de la llengua blava ha ocasionat al camp menorquí unes pèrdues que en conjunt pugen a 200 milions de pessetes, segons les estimacions difoses ahir per l'Associació Agrícola i Ramadera de Menorca (Fagme) de l'Associació Agrícola.

Aquesta xifra inclou el valor econòmic de les 839 ovelles mortes per la malaltia i 4.023 sacrificades, així com la pèrdua de primes econòmiques i dels guanys amb els anyells que havien de néixer.

El president de Fagme, Joan Pons Anglada, dirigí ahir un ultimàtum a la presidenta del Consell de Menorca, Joana Barceló, a la qui demanà la presentació d'una oferta satisfactòria d'ajudes per al bestiar oví i boví de Menorca en un termini de deu dies. En cas contrari, Fagme mobilitzarà els pagesos i propietaris dels llocs de l'illa perquè surtin al carrer i expressin la seva protesta amb la política agrícola del Consell de Menorca i el Govern de les Balears.

Les línies d'ajudes que féu públiques dilluns passat el conseller d'Agricultura del Govern, Mateu Morro, han estat rebudes amb satisfacció per Unió de Pagesos i Agrame, malgrat que amb algunes reserves pel que fa a les garanties de compensació del preu de mercat i la venda de vadells per a l'engreix.

Malgrat això, Fagme considera totalment «irrisòries i insuficients» les quantitats promeses, ja que «han estat dissenyades a mida del camp mallorquí i des del total desconeixement de la realitat de Menorca». Joan Pons Anglada considera que la subvenció de 13.500 pessetes prevista per cada ovella sacrificada s'hauria de triplicar, «ja que aquests exemplars haurien tingut una mitjana de tres anyells durant els dos propers anys».

Per la seva banda, el president de l'Associació d'Empresaris d'Explotacions Agràries de Menorca (Agrame), Guillermo de Olives, considera satisfactòries les ajudes, pero adverteix que «resten alguns aspectes per clarificar», especialment els relatius al bestiar boví.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.