bruma
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
11°

Un futur fàrmac contra el càncer creix baix les aigües del port de Pollença

L'empresa Pharma Mar subministra a malalts dosis d'un organisme que viu a Balears

L'empresa espanyola Pharma Mar ha començat ja a extreure aquest any de la badia de Pollença les primeres colònies creades dins estructures artificials d'Ecteinascidra turbinata, un organisme que d'aquí a uns anys aquesta empresa convertirà en un fàrmac contra el càncer. Pharma Mar du tres anys experimentant en la cria d'aquest organisme, i de moment només Balears és el lloc on s'han trobat les condicions idònies per a la producció de grans colònies d'Ecteinascidra turbinata.

L'empresa està centrant el seus esforços en dos llocs de les Illes. Primer va ser l'estany des Peix a Formentera i des de fa un any també treballa en el port de Pollença, molt a prop de la base militar. L'estany des Peix és l'hàbitat idoni ja que té molt poca aigua, temperatures altes i poc moviment de les aigües, tres característiques que afavoreix el desenvolupament d'aquest animal invertebrat.

Fa un any, però, es localitzà també una població natural d'aquest organisme a la badia de Pollença. L'empresa va aconseguir un permís de Costes per a la concessió de deu anys d'una petita àrea de la badia de Pollença per instal·lar tot una sèrie d'estructures en el fons de la mar per crear colònies d'aquest organisme.

També disposen d'un permís de la Conselleria d'Agricultura i Pesca per cultivar l'organisme. Enguany a Pollença ja s'han començat a recollir els primers fruits. Un equip d'experts hi treballa. Es tracta de Miguel Pozo, responsable del projecte a la badia; Enric Riera, patró de la barca i submarinista professional; els biòlegs Vicente Ardura Victòria Font i el submarinista Juan Luis Gauchet.

La coordinació de tots el projectes sobre l'organisme està a càrrec de Santiago Naranjo, director del departament de biologia marina de Pharma Mar.

Pozo explica que a Pollença s'han muntat deu estructures submarines on s'implanten les colònies.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.