algo de nubes
  • Màx: 17.67°
  • Mín: 8.69°
16°

Son Dureta tracta anualment 700 nous casos de

Els serveis d'oncologia detecten un creixement en els tumors de còlon i recte, però també de bufeta i pròstata

La Unitat d'oncologia de Son Dureta tracta anualment uns 700 casos nous de càncer. Significativament, la Unitat de cures pal·liatives en tracta uns 525 casos anuals i enregistra uns 475 morts en el mateix període esmentat. Són les xifres fredes. Al centre Verge de Lluc (cures pal·liatives) es troben uns 120 malalts que segueixen el seu programa mèdic. Aquestes cures es destinen a persones en un estat avançat del càncer; més que sovint, la seva supervivència no acostuma a superar el mes d'estada en els casos de càncer terminal.

El cap del Servei d'oncologia a Son Dureta, Juli Rifà, es veu forçat a matisos necessaris: no és la mateixa la supervivència d'un home afectat de càncer de pulmó estès que la d'una dona amb metàstasi d'un tumor mamari. En el primer cas, la supervivència mitjana sembla ser d'un any; en el segon, és de dos anys... si és que efectivament es produdeix l'òbit. Es calcula que les Illes Balears compten uns 2.000 casos nous de càncer detectats anualment. Dins aquest còmput no entren els càncers de pell "molt estesos", amb l'excepció del melanoma. D'aquesta tumoració es considera un índex anual de 300 o 400 pacients, segons el doctor Rifà.

En general, es considera que la prevenció mitjançant screening "enquesta protocolària a les consultes d'Atenció Primària i especialitzada" és bona en el cas dels tumors mamaris i dolenta en el cas dels pulmonars, segons confirmà el cap de servei hospitalari. Això no obstant, la prevalença d'aquests càncers genèrics "els dos més estesos entre homes i dones" pot ser inferior als tumors de còlon i recte, de cada vegada més freqüents i que afecten ambdós sexes. Rifà apunta que són més comuns als països rics que no als indrets poc desenvolupats. L'alimentació hauria de ser, a primera vista, la causa primera; això no obstant, Rifà recorda que encara no hi ha evidència en aquest sentit, mentre que les relacions del càncer amb el tabaquisme i l'alcoholisme són molt millor datades.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.