algo de nubes
  • Màx: 28°
  • Mín: 22°
28°

Europa propicia 53.000 milions d'inversió a les Illes fins el 2006

Aquests fons estructurals es veuran incrementats un 80% respecte al període anterior

Els Fons Estructurals de la Unió Europea (UE) invertiran a les Balears 26.569 milions de pessetes durant el període 2000-06. Comptant l'aportació de recursos de la Comunitat Autònoma, aquestes ajudes europees generaran una inversió pública de més de 53.000 milions de pessetes. D'aquesta manera, els Fons Estructurals han experimentat a les Illes un increment del 79'6 per cent respecte del període anterior d'aplicació, que fou de 14.795 milions de pessetes.

Totes aquestes dades foren explicades ahir pel vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Indústria i Comerç, Pere Sampol, durant una compareixença parlamentària. La nova distribució dels fons respon al nou mapa d'ajuts de l'Objectiu 2 aprovat per la Comissió Europea el passat 14 de març. El nou mapa agrupa les comarques que anteriorment formaven els objectius 5B i 2.

Respecte de l'anterior Objectiu 2, cau el municipi de Marratxí i hi entren la Universitat de les Illes Balears i el Parc Bit. De l'Objectiu 5B cauen Calvià, Pollença i Eivissa capital, i hi entra Manacor. A canvi de l'entrada de la Universitat i el Parc Bit, el Govern s'ha vist obligat a retirar la zona hotelera de Cales de Mallorca, a Manacor, per tal de no superar la població màxima objecte de subvenció que correspon a Balears. La Comissió Europea ha limitat la població beneficiària de l'Objectiu 2 en 8'8 milions de persones, de les quals 280.000 corresponen a les Balears. La inclusió d'Eivissa capital hauria suposat la sortida de tota l'illa de l'Objectiu 2. Els quatre municipis que surten dels programes europeus tindran ajudes transitòries durant el període 2000-05.

L'augment significatiu dels Fons Estructurals es deu al fet que el nou reglament de la Comissió Europea ha variat els criteris d'assignació, substituint el criteri d'ocupació pel de la població de dret. Tot i que les Balears quasi tripliquen, en valors absoluts, el període anterior, Sampol indicà que «no ens donam per satisfets, ja que reivindicam que es tengui la població de fet i la insularitat com a factors correctors.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.