cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
21°

Els canonges demanen una tanca per protegir el portal de la Seu

Demanaran permís a Patrimoni per instal·lar-hi una reixa que impedeixi que hi facin pintades

Els canonges proposaran a l'arquitecte Enric Taltavull, responsable del Pla Director de la Seu, i a la Comissió de Patrimoni la possibilitat d'instal·lar una tanca de ferro forjat de tres metres enfront de la portalada principal de la catedral de Mallorca «per evitar que el monument continuï sent agredit amb pintades de grafits per part d'alguns graciosos».

Sebastià Arrom, encarregat de les obres de manteniment de la Seu, creu que «ja que s'ha de restaurar aviat la portalada, amb una inversió de devers 80 milions, és convenient que s'apliquin altres mesures per impedir que es torni a embrutar, com posar-hi un reixat de ferro. Seria una pèrdua de temps i doblers fer una restauració de la portalada, amb un cost de 80 milions, perquè després qualcú la pinti una altra vegada». Arrom diu que la idea seria «posar-hi una tanca discreta lligada amb l'entorn semblant a la que ja s'instal·là fa uns 80 anys a la portalada gòtica del Mirador, que dóna a la mar i que, per cert, també és plena de pintades», diu. «La nostra intenció és parlar amb la comissió de Patrimoni perquè estudiï la viabilitat del projecte», afirma Arrom.

Explica el canonge que durant l'estiu els tècnics encarregats de fer les proves per restaurar la portalada varen actuar, mitjançant làser, contra alguns dels grafits que hi havia a la pedra calcària.

Sebastià Arrom diu que l'actuació amb làser és cara, ja que cada decímentre aplicat «té un cost de 15 mil pessetes». El problema que té el làser, a més de ser car, afegeix el canonge, és que no es pot aplicar damunt la pedra de santanyí, «ja que la danyaria, per la qual cosa cal que la restauració en aquesta pedra es faci mitjançat tècniques tradicionals». Com se sap, la restauració de la portalada, finançada per l'1 per cent cultural, està prevista per enguany. El principal problema és la brutor acumulada durant segles a través de les sals naturals per la proximitat de la mar, atacs de microorganismes, acumulació de sulfat i sulfur (a causa de la contaminació del trànsit, calefaccions, etc.) i els excrements dels coloms.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.