nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 12°
16°

Un guàrdia de seguretat de l'oficina de Correus de Palma increpa un client: «tienes que hablarme en castellano»

Els fets varen ocórrer el dijous 12 de novembre al matí, quan A.N.V. va anar a l'oficina de l'empresa Correos situada al carrer Constitució de Palma per enviar una carta i va ser increpat per un guàrdia de seguretat de l'empresa Trablisa que presta els seus serveis en aquella oficina.

A.N.V explica que «el vigilant de seguretat que hi ha a la porta, me va demanar què volia fer, li vaig contestar que enviar una carta. Amb això ja va fer befa dient-me que no pronunciava la 'r' del final de la paraula. Me va donar el meu torn i quan li vaig contestar amb un 'gràcies' ja me va increpar diguent que a ell li havia de parlar en castellà».

Aleshores, A.N.V va intentar exercir els seus drets lingüístics: «M'hi vaig negar en rotund argumentant que és el meu dret expressar-me en la llengua pròpia d'aquesta Comunitat. Ell seguia insistint en que a Espanya s'ha de parlar en espanyol a tothom».

La víctima d'aquesta discriminació explica que «afortunadament vàries persones que feien coa me varen donar suport i tot d'una varen inferir al guàrdia diguent-li que no tenia raó i que me deixàs tranquil. Al final vaig enviar la meva carta quan me va tocar el torn amb la treballadora de Correos».

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per Tià, fa 5 mesos


Mateu, salut,L'apreciació sobre la vitalitat de la nostra llengua a Ciutat varia molt d'un dia a un altre, o de tal o tal lloc.Ahir i despús-ahir vaig esser a Ciutat. Fa mesos que no hi havia davallat. Jo visc a un poble de la pagesia. i no he de recórrer mai a l'espanyol.Vos assegur que cap vegada ni una, a Ciutat, aquests dos, no he hagut de parlar foraster. Pertot, especialment als centres oficials, m'han parlat en català. Vaig trobar que ben molta de gent que m'atenia en la nostra llengua era de fora Mallorca, però s'esforçaven, poc o molt, a parlar en català, almanco amb mi.M'afigur que, en part, és perquè no cedesc mai a parlar la nostra llengua. Tres vegades mai, en tota ma vida, he tengut topades per mor d'això, i vos assegur que els pocs qui em feien el perquè se n'han hagut d'anar cara alegre i cul batut.Els mallorquins gemegam molt, però cedim massa fàcilment.Ah, tenc amics a diversos llocs de Mallorca i m'asseguren que, entre la crisi que arrossegàvem ja fa un parell d'anys i la pandèmia actual, la presència del castellà ha minvat molt en el redol de cadascun.Posau peu a tió, amics, molt cortesament però amb fermesa, i veureu com les coses muden molt.Sobretot, pensau que de les herbes molles se'n torquen el cul.Per començar, pareix segur que, entre crisi i pandèmia,ben molts d'immigrats espanyols se n'han tornat.

Valoració:2menosmas
Per M, fa 5 mesos

Molts d'aquests guàrdies de seguretat maltracten a la gent i els parlen malament, com a cercant baralla. Jo tenc la teoria de que ho fan perque si hi ha conflictes i baralles al seu destí de treball, els deven pagar qualque complement de perillositat. Perque si no, no és normal que te diguin maleducat sense que els insultis, o que a l'aeroport te facin callar de manera despectiva, quan t'aturen i tu els parles sobre el que probablement ha fet pitar el control. I ara amb el Castellà sobre tites les coses, ténen la excusa perfecta per cercar baralles.

Valoració:13menosmas
Per Pompeu, fa 5 mesos

El que ens identifica com a poble és la llengua catalana. Sense ella no seríem el que som ni el que volem ser. Ni el territori ens identifica tant, ni tampoc la música, ni la gastronomia com ho fa la llengua, Podem viure a Puerto Rico i oblidar l'ensaïmada, el ball de bot i els foguerons, que mentre conservem la llengua catalana seguirem sent un poble i ens identificarem com el que som davant del món. Sense la llengua, qualsevol persona en qualsevol lloc del món pot fer i menjar ensaïmades, ballar boleros i mateixes, i fer foguerons per sant Antoni. La llengua, per tant, és el bessó de la qüestió.

Valoració:12menosmas
Per Me pareix que tots estam invadits, fa 5 mesos

@Mateu: Doncs jo vaig ser a València capital, un poc abans del confinament, i no vaig sentir parlar Valencià en tots els dies de la meva estància, que varen ser cinc.
M'hauriade dir a quina zona és, a on se. parla la nostra llengua per allotjar m'hi i fer totes les despeses possibles a aquest districte.

Valoració:3menosmas
Per Arxi, fa 5 mesos

És el que hi ha quan un "palurdo", porta una placa, que es creu que està per sobre de tot-hom, potser que els de Trablisa, vigilin més a qui contracten...tenen personal que només serveix per anar a pasturar ramats..

Valoració:13menosmas
Per Mateu, fa 5 mesos

Es que a Palma es parla més castellà que Valencia ciutat.
Molts que tenen llinatges mallorquins sobretot els joves només parlen castellà.

Valoració:-2menosmas
Per miquel, fa 5 mesos

No acabo de entendre que hi fa a les Balears,València o Catalunya tota aquesta gent, ha de ser una vida molt trista viure en un pais que no t'agrada.

Valoració:29menosmas
Per Claudi, fa 5 mesos

Si hagués estat un anglès, alemany o rus no hi hagués hagut cap conflicte. No és un tema de llengua, és un tema d'identitat nacional.

Valoració:24menosmas
Per Lluís (un altre), fa 5 mesos

Ès molt important es paràgraf final de sa notícia: diversos usuaris que feien coa feren costat a sa víctima i recriminaren s'actitud des guàrdia de seguritat. Segur que sa pròxima vegada que li parlin en mallorquí s'ho pensarà dues vegades abans de fer mala cara i remugar.Conclusió: com més mallorquins deixem de girar sa llengua parlant amb desconeguts (siguin dependents, cambrers, administratius, policies, guàrdies civils...), més prest hauran d'acotar es cap ets intolerants, que s'hauran d'avesar a sentir parlar en mallorquí per sa via des fets consumats. Segur que no estaran disposts a discutir cada dos per tres amb ciutadans que els parlin en mallorquí i altres que els facin costat.

Valoració:25menosmas
Per Le sans coulottes, fa 5 mesos

Això continuarà pasant mentres l’estat Ñol mani a casa nostra.Independencia Paisos Catalans i que vagin a cagar a la via aquesta colla de morts de gana.

Valoració:16menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris